Slapen is nog veel belangrijker dan gedacht voor de gezondheid. Te kort of te lang slapen gaat vaak samen met depressies en angsten, bleek uit onderzoek van Julia van den Berg die 4 december promoveert aan de EUR.

Tussen de 6 en 8 uur slapen betekent gemiddeld dat iemand langer leeft. Er is een verband tussen te kort of te lang slapen en overgewicht. Ook is er een verband tussen afwijkend slaapgedrag, depressies en angststoornissen. De vraag blijft wel nog open of afwijkend slaapgedrag depressies en angst veroorzaakt, of dat depressies ervoor zorgen dat iemand slecht slaapt. Julia van den Berg: “Gezien andere literatuur lijkt het erop dat het allebei mogelijk is. Aan de hand van mijn onderzoek is het niet goed te zeggen.”

Onderzoekspsychologe Van den Berg (inmiddels in dienst van GGZ Dijk en Duin, onderdeel van de Parnassia Bavo Groep) bekeek duizend respondenten in de leeftijd van 57 tot 97 jaar oud,. Deze mensen namen deel aan het bredere onderzoeksproject ERGO, waarbinnen Van den Berg haar onderzoek deed. Niettemin blijkt volgens de promovendus ook uit de literatuur dat bij jongere mensen slaap evenzo belangrijk is voor een gezond leven. DR.