In de kredietcrisis zijn we allemaal slechte verliezers. “Iedereen wilde het spel spelen. Maar nu het anders loopt, vinden we het ineens niet meer leuk”, zo vatte econome een filosofe Liesbeth Noordegraaf de toestand van de mens tijdens de huidige kredietcrisis samen.        

Dit gebeurde tijdens de eerste aflevering van De Kwestie Live, een debatavond georganiseerd door Studium Generale, Erasmus Podium en Erasmus Magazine in De Unie in Rotterdam.

Een forum van vijf economen, drie EUR-wetenschappers, een medeweker van handelsbank Kempen & Co en een belegger van Robeco, ging in debat met een bomvolle zaal studenten en andere geïnteresseerden. Moeten aandeelhouders meer of minder macht krijgen? Moeten banken nutsbedrijven worden? En de belangrijkste vragen waren: wie had de crisis zien aankomen en wie is er schuldig aan het financiële debakel? Antwoorden: niemand – althans niet in deze mate – en iedereen – want wilden we niet allemaal een graantje meepikken van de stijgende koersen?

De Kwestie Live brengt voortaan iedere maand in debatcentrum De Unie aan de Mauritsweg een spreker uit de rubriek De Kwestie van Erasmus Magazine, waarin een wetenschapper reageert op de actualiteit, in debat met tegenstanders en praktijkmensen.

Door Wieneke Gunneweg