Het Erasmus Center for Early Modern Studies en de Bibliotheek Rotterdam hebben de vijftien belangrijkste werken van Desiderius Erasmus gedigitaliseerd. Plus het verzamelde werk dat kort na zijn dood in negen delen verscheen.

De gedigitaliseerde bronteksten zijn onderdeel van Erasmus Online, een bibliografische database van alle vroegmoderne uitgaven van Erasmus’ werk. Alle afzonderlijke titels zoals ‘Lof der Zotheid’ of ‘Adagia’ zijn snel en eenvoudig te vinden, bladzij voor bladzij door te bladeren en desgewenst enorm uit te vergroten. Zo is elk detail te bestuderen.

Om de teksten te bestuderen, ga je op de homepage naar ‘Erasmuscollectie’. Daar staat een beschrijving hoe je de teksten kunt vinden en een link om de gratis plug-in te downloaden. Zonder deze download zijn de teksten namelijk niet te zien.

Zoeken in de teksten zelf is nog niet mogelijk. Zodra de techniek het toelaat dat scanners oude drukletters vrijwel foutloos herkennen, worden de nu gedigitaliseerde teksten ook volledig doorzoekbaar.

Het project sluit mooi aan op de viering van het 500e geboortejaar van Erasmus. Dit najaar vinden er verschillende Erasmusactiviteiten plaats in Rotterdam. Volgens Adrie van der Laan, conservator Erasmuszaal Bibliotheek Rotterdam, was dit niet de reden om het project te starten. De initiatiefnemers waren al langer van plan Erasmus’ werk te digitaliseren; dat het vlak voor het Erasmus Festival gerealiseerd is, is een gelukkig toeval. HOP/MK

Het resultaat is gratis beschikbaar voor iedereen op de website van het Erasmus Center.