Van tap naar lab

Minister Plasterk gaat experimenteren met de benoeming van ‘Akademie-assistenten’.

 

Dit is een idee van voormalig KNAW-president Frits van Oostrom. Zo’n 150 studenten kunnen hun bijbaantje verruilen voor een uitdagend studentassistentschap.

De president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen onthulde zijn plannen al in 2006. Onder het motto ‘van de tap naar het lab’ vroeg hij vorige zomer – samen met het Interstedelijk Studenten Overleg – vijf miljoen euro aan de minister. Daarmee zouden ongeveer 750 masterstudenten extra een aanstelling van een dag in de week kunnen krijgen.

 

Faculteiten moesten dan wel met goede plannen komen, die de KNAW zou toetsen. Want: “Assisteren bij een practicum of het in stilte verwerken van survey-gegevens, hoe nuttig en leerzaam ook, zijn niet direct zaken waaraan de KNAW in dit verband denkt.”

 

Bij de opening van het academisch jaar bij de Universiteit van Amsterdam maakte minister Plasterk gisteren bekend dat hij vier jaar lang wil testen of de Akademie-assistent een blijvertje is. Hij heeft daar een subsidie van één miljoen op jaarbasis voor over. HOP

 

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
  • Hiermee kun je je aanmelden voor de EM nieuwsbrief. Je krijgt elke donderdag een mail met het belangrijkste nieuws van de week. Er is een Nederlandstalige en een Engelstalige editie.

    Vragen over de nieuwsbrief? Lees eerst onze veelgestelde vragen.