Veel Nijmeegse studenten halen hun nieuwe serviesgoed niet bij de IKEA, maar stelen het in de kantines.

Vermoedelijk gaat het om eerstejaars studenten, die hun serviesvoorraad bij elkaar sprokkelen. “In september en oktober missen we de meeste spullen,” beaamt Anton van Looyengoed, hoofd van het facilitair bedrijf van de Radboud Universiteit Nijmegen. “Studenten vinden het geen probleem om het mee te nemen, want ze zien het als gemeenschappelijk bezit.” Overigens zijn er ook medewerkers die servies meenemen naar hun kamer.

De diefstal aanpakken, is lastig. “Ik mag klanten niet eens vragen om hun tassen open te maken,” zegt Van Looyenhoek. “Dat zou de beveiliging moeten doen. We zitten in een groot gebouw, met zes of zeven restaurants die de hele dag open zijn. Bij topdrukte zitten daar een paar duizend mensen. Dat is niet te controleren.” HOP