Ooit nagedacht wie ervoor zorgt dat je koffie en thee klaarstaat voor een vergadering? Of waar die broodjes en hapjes nou vandaan komen bij de Opening van het Academisch Jaar, de verjaardag van de universiteit of je diploma-uitreikingen?
Al dat eten en drinken wordt klaargemaakt door op de begane grond in het Van der Gootgebouw. Daar zit de keuken van Vitam. De cateraar verzorgd niet alleen eten tijdens evenementen, maar heeft ook het restaurant in Mandeville, de street food bar in Theil, twee koffiebars en bijna veertig snackautomaten op de campus.
“Soms doen we evenementen voor wel achthonderd man”, vertelt Michel Flaton, de general manager van Vitam. Hij geeft een rondleiding in de keuken waar al het eten wordt klaargemaakt. Voor de keuken ligt een hal waarin kratten vol met kannen koffie en thee, fruit, een gigantische ketel soep en belegde broodjes klaarstaan. Het zijn bestellingen voor vergaderingen en bijeenkomsten overal op de campus deze dag. Medewerkers van Vitam brengen die in bolderkarren naar de juiste bestemming. “Vandaag is een rustige dag. We hebben maar veertig bestellingen. Sommige dagen zijn dat er wel honderdveertig.”
Binnen in de keuken staan kasten met honderden koffiepotten, enorme koelcellen en vriezers, en stellingkasten vol met kruiden en saus. Aan de ‘warme kant’ van de keuken, waar, zoals de naam doet vermoeden, warm eten wordt klaargemaakt, staat kok Harold veertig kroketten te frituren. “Ik vind het fijn om hier te werken”, vertelt hij terwijl hij zachte witte puntjes doorsnijdt en de kroketten erin legt. “Ik heb hier in de keuken een familiegevoel.”

