Het evenement is een samenwerking tussen de Persons of Colour Commitee en de Cultural Cooking Committee van het Erasmus University College. Zaid, die in Nederland is opgegroeid in een Afghaans gezin, is een van de deelnemers. Hij legt uit hoe een iftar meestal gaat: “Je verbreekt het vasten altijd met dadels. Ik hou echt van dadels, vooral als je er noten of chocolade aan toevoegt!” Samin van de kookcommissie heeft dadels met walnoten klaargemaakt: “De smaak lijkt erg op de dadels waarmee we bij ons het vasten mee breken, dus dit voelt als thuis.
Rond half negen is de zon onder en storten de studenten zich enthousiast op hun linzensoep, platbrood en falafels. Maarten, de voorzitter van de kookcommissie, legt uit waarom ze de iftar georganiseerd hebben: “Het evenement is in de eerste plaats sociaal en we hopen dat het een soort tweede familie creëert.” Zaid noemt de iftar een verbindend moment: “Ik hou van het gemeenschapsgevoel tijdens de iftar.” Terwijl het dessert naar de tafel wordt gebracht, zegt Rania met een glimlach: “Ik voelde zeker de spirit van de ramadan, de avond was erg huiselijk.”