Watch the episode here Bron: youtu.be

“Ik beschilder mijn pot op basis van tribal tatoeages met zwart-rode tinten,” vertelt een student tijdens het Studium Generale evenement. “Dit is mijn eerste keer bij de workshop, ik denk dat het een goede manier is om te ontspannen.” Hij is mee met een vriend en tot nu toe heeft hij het naar zijn zin. “Ik wil ook met de anderen kletsen en ze complimenteren met hun potten. We kunnen allemaal wel wat positieve versterking gebruiken tijdens het maken van kunst.”

“Het Open HeArt Café is een ruimte waar je tot rust kunt komen na een lange dag studeren, andere studenten kunt ontmoeten en waar je weer in contact kunt komen met jeeigen creativiteit ”, vertelt Kim Harte, medeoprichter van het café. “Als kind kun je onbevangen je gang gaan, maar na verloop van tijd verlies je langzaam het contact met je innerlijke kunstenaar.  Hier proberen we die weer terug te vinden.”

Een deelnemer die vaker naar de workshop komt, laat haar pot zien. “Ik wil hem eerst helemaal groen verven en dan nog een laag met lavendelbloemen toevoegen. Kunst maken heeft een heel nostalgisch gevoel en doet me denken aan toen ik knutselde als kind.” Ook voor haar vriend wekt de middag nostalgische gevoelens op. Hij schildert dingen op de pot die hem aan zijn thuisland Brazilië doen denken: golven, de zon en bomen. Hij hoopt vaker naar de workshop te gaan.

Aan het einde van de workshop staan er twaalf prachtig beschilderde plantenpotjes op tafel. Iedereen mag specifieke zaden kiezen om thuis in zijn pot te planten. “Het eindresultaat doet er echter niet toe, het gaat erom dat je onderweg plezier hebt”, zegt een deelnemer met een grote glimlach.