Bron: www.youtube.com

“Onze vriend Oliver is jarig”, zegt Andres. “Ik bood nog andere taarten aan, maar hij wilde gewoon een lekkere worteltaart. Dus ik had zoiets van, tuurlijk!”

“Technisch gezien zou mijn rol hier souschef zijn”, legt Esteban uit. “Dus ik ga Andres ondersteunen in alles wat hij nodig heeft.” Andres is blij met de aangeboden hulp: “Ik denk dat het het beste is om dit recept met twee personen te maken.”

Andres vindt koken met vrienden een leuke wekelijkse routine: “Letterlijk op de dag dat ik hier kwam wonen hebben we pasta pesto gemaakt. Sindsdien koken we minstens een keer per week.”

Ingrediënten:

Worteltaart (tien porties):

– https://ifoodreal.com/healthy-carrot-cake/

De cake zelf:

– 120 gram speltmeel

– 1,5 theelepel bakpoeder

– 1 theelepel zuiveringszout

– 1,5 theelepel kaneelpoeder/andere mix

– 1/4 theelepel zout

– 60 gram grove mix-ins (gehakte walnoten, rozijnen, etc.)

– 25 gram kokosvlokken (optioneel)

– 130 gram geraspte wortel

– 2 eieren

– 100 gram Griekse yoghurt

– 40 gram kokosolie

– Incl. ~2 gram voor invetten bakblik

– 110 gram honing

– 1,5 eetlepel vanille extract/pasta

– 60 ml water

Glazuur:

– 150-200 gram Griekse yoghurt

– 22-30 gram poedersuiker

– 0,5-1 theelepel vanille extract/pasta

Garnering & toppings (optioneel):

– 10 gram Geroosterde kokosvlokken

– Geplette noten (walnoten, pecannoten)

– Bessen (frambozen, aardbeien)

– Wat je nog meer kunt bedenken

Bereiding:

– Klop in een grote kom de eieren tien seconden. Voeg dan yoghurt, honing, melk en vanille-extract toe; klop goed en zet apart.

– Voeg in een kleinere kom bloem, kaneel, bakpoeder en soda en zout toe; klop goed en breek eventuele klontjes bakpoeder of soda. Zet apart.

– Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius, bestrijk de bakplaat met bakspray (of extra olie) en zet apart.

– Verwarm een grote koekenpan voor op laag vuur, voeg walnoten toe en rooster een paar minuten (tot ze geurig zijn), roer af en toe. Voeg kokosvlokken toe (indien gebruikt) en rooster nog een minuut, roer regelmatig. Zet het vuur uit. Rasp de wortels.

– Voeg kokosmelk toe aan de kom met natte ingrediënten en meng goed. Ga meteen door met de volgende stap om te voorkomen dat de olie stolt.

– Voeg droge ingrediënten toe aan de kom met natte ingrediënten en roer voorzichtig tot het net gecombineerd is (niet te veel mengen).

– Voeg wortels, walnoten (en kokosvlokken indien gebruikt) toe; roer voorzichtig net genoeg om te combineren.

– Giet het beslag in de voorbereide ovenschaal en bak 35 tot 45 minuten. Je weet dat het gaar is als een tandenstoker of mes dat in het midden wordt gestoken er een dunne lijn cakekruimels uit komt, in plaats van nat met beslag.

– Haal uit de oven en laat volledig afkoelen (ongeveer 4-5 uur).

– Terwijl de cake afkoelt, bekleed je een klein vergiet met een koffiefilter of papieren handdoek en plaats je het boven op een kleine kom. Voeg yoghurt toe en laat het een paar uur in de koelkast uitlekken.

– Wanneer je klaar bent om je worteltaart te maken, gooi je de wei weg en voeg je de gezeefde yoghurt toe aan een middelgrote kom samen met poedersuiker en vanille-extract. Klop goed door, giet het mengsel over de taart, smeer uit met een spatel en garneer met geroosterde kokosvlokken (indien gebruikt). Geniet!