Met een stand van 9-27 in de finale tegen Chinees Taipei, zoals bij sportevenementen de naam van Taiwan luidt, stelde Nederland eind oktober zijn elfde wereldtitel korfbal veilig. Hoewel Chinees Taipei – het eerste niet-Europese land ooit in de finale van het Wereldkampioenschap korfbal – als tegenstander onbekend was, won het Nederlandse team moeiteloos. De twee debutanten op het Wereldkampioenschap Sanne van der Werff (25, Geneeskunde) en Bo Oppe (24, Financial Economics) speelden tegen landen als Brazilië, Catalonië, Tsjechië, Engeland en Slowakije.

Moeiteloos

Bo Oppe Sanne van der Werf WK Korfbal_eigen foto
Beeld door: Eigen foto

Dat korfbal een Nederlandse sport is, bleek tijdens dit toernooi weer eens: internationale tegenstanders waren niet tegen de titelhouders opgewassen. Hoewel Sanne en Bo voor het eerst op een wereldkampioenschap speelden, speelden ze het hele toernooi vol zelfvertrouwen. “De groepsfase aan het begin verliep vrij moeiteloos. Ik weet dat we iets harder hadden moeten werken, maar het is makkelijker om een wereldkampioenschap te winnen dan het nationale kampioenschap”, geeft Sanne toe.

Een van de uitdagingen voor Sanne en Bo was discipline behouden tegen makkelijke tegenstanders. “Het is lastig om de beste versie van jezelf te zijn met beperkte concurrentie”, aldus Sanne. “Het moet leuk zijn om te kijken, want je wint met grote overmacht. Daarom probeer je ook indruk te maken op het publiek.”

Trots

Zijn ervaring in het Nederlandse korfbal maakte het ook voor Bo een makkelijk toernooi. Toch denkt hij met trots terug aan zijn reis, gezien het zijn eerste internationale ervaring was. “Toen ik voor de eerste keer het volkslied hoorde in mijn eerste wedstrijd, dacht ik aan alle uren die ik in mijn training heb gestopt”, zegt Bo. “Ik keek naar mijn teamgenoten, liet alles op me inwerken, en dacht: ‘Ja, hier heb ik zoveel voor getraind, let’s go!’”

Ook al scoorde het team drie keer zoveel punten als de tegenstander in de finale, was Bo er vooraf niet helemaal gerust op. Omdat het gastland de finale op eigen bodem speelde, lieten de lokale fans zich niet onbetuigd. “We moesten voorbereid zijn op het lawaai van het thuispubliek”, bekent Bo. “Het stadion was helemaal uitverkocht, dus het was goed dat we daar rekening mee hebben gehouden.”