campus-studentloans-stephanie-dijkstra-2-samir-abdullayev
Stephanie Dijkstra (22, Policy Economics) Beeld door: Samir Abdullayev

Na ruim vier jaar lenen van DUO moet Stephanie Dijkstra (22, Policy Economics) 45.000 euro terugbetalen. Vanwege de voor haar onverwachte stijging van de rente moet ze haar toekomstplannen plotseling omgooien. “Ik heb wel wat geld over, maar dat had ik willen besteden aan vakanties en een leuke studententijd. Nu heb ik tijd nodig om mijn lening terug te betalen, wat denk ik zeker tien jaar gaat duren.”

Hoewel Stephanie beseft dat de rentetarieven konden stijgen, vindt ze dat DUO aan betere informatievoorziening zou kunnen doen voordat studenten een studielening afsluiten. “Je kan gewoon naar DUO gaan en om een lening vragen, en die krijg je dan meteen.” Het gemak waarmee je op jonge leeftijd een lening kan krijgen vindt ze vreemd. “Ik was 17 of 18 toen ik begon. Wie gaat op die leeftijd nauwkeurig de voorwaarden lezen?”, lacht ze. “Ik ben nu 22 en zit met een lening van 45.000 euro.”

EM illustratie 15 nov 2020 Wiersema financien lening budget-03 geld duo studenten basisbeurs studiefinanciering aanvullende beurs

Lees meer

CBS: totale studieschuld verdubbeld sinds invoering leenstelsel

De totale studieschuld van (oud-)studenten is opgelopen naar 28,2 miljard euro. Dat is…

Sparen voor zwaardere tijden

campus-studentloans-marinde-smolders-samir-abdullayev
Marinde Smolders (23, Psychologie) Beeld door: Samir Abdullayev

Marinde Smolders (23, Psychologie) zit in een betere positie dan Stephanie, omdat ze de basisbeurs wel krijgt. Bovendien ontvangt ze wat financiële steun van de universiteit vanwege haar sportcarrière als rhönradturnster. Desondanks houdt ze rekening met zwaardere tijden door een eventuele rentestijging. “Ik probeer zoveel mogelijk geld te sparen, maar ik zit nog wel met mijn uitgaven voor huur, studieboeken en studiekosten”, zegt ze.

Van de toekomstige rentestijging heeft ze vooralsnog geen last. “Ik heb vijf jaar om mijn huidige lening met 0,46 procent rente af te betalen, dus ik heb geluk. Ik hoop dat ik straks geen grotere lening met een hogere rente hoef af te sluiten. Ik heb geen idee of de rente over vijf jaar 5 procent, 0 procent of misschien zelfs 10 procent zal zijn.”

Geld lenen schuld sparen financiering student blut Stock illustratie – Migle Alonderyte

Lees meer

Rente op studieschulden was ooit 11 procent: gaat dat weer gebeuren?

De rente op studieschulden wordt volgend jaar vijf keer zo hoog. Het roept veel vragen…

'Maak je geen zorgen'

campus-studentloans-allard-zeegers-1-samir-abdullayev
Allard Zeegers (24, Sociologie)

Allard Zeegers (24, Sociologie) heeft een schuld van 30.000 euro en werkt in een ijssalon om de druk van de lening te verlichten, maar vindt dat studenten niet moeten klagen over het afbetalen van hun studielening, ongeacht de gestegen rente. “Mensen met een universiteitsdiploma profiteren daar financieel van, omdat ze een betere baan krijgen”, zegt hij. “Ik begrijp dat die rente vervelend is, en de rekeningen kunnen flink oplopen, maar tegelijkertijd heb je er later baat bij. Als er iemand financieel steun verdient, dan zijn het studenten met een lager inkomen.”

Allard vindt dat studenten ‘meer aan de lange termijn moeten denken’ en dat sommige studenten zich iets te veel zorgen maken over het afbetalen. Maar dat hangt ook af van je studie, denkt hij. “Als je afstudeert bij economie of belastingrecht en je kijkt naar de gemiddelde startsalarissen, dan verdienen die studenten straks veel meer geld”, legt hij uit. “Die salarissen zijn gigantisch, rond de 4.000 euro.”