Drie jaar geleden ging Vers Beton, het onafhankelijke journalistieke medium over Rotterdam, achter een betaalmuur. Dat was een gemis op de universiteit. “Vanuit verschillende faculteiten kwam de vraag of we een licentie konden aanschaffen voor Vers Beton, omdat docenten gebruikmaakten van de artikelen voor vakken”, vertelt Matthijs Holwerda, hoofd collecties en collectiemanagement bij de universiteitsbibliotheek.

Ook studenten die bezig waren met een onderzoek vroegen de redactie van Vers Beton regelmatig om toegang tot artikelen, laat hoofdredacteur Eeva Liukku weten.

Connectie met Rotterdam

Nu kan iedereen op de universiteit het online tijdschrift gratis lezen. “We vinden het belangrijk om de connectie met Rotterdam zoveel mogelijk vast te houden”, zegt Holwerda. Ook op de Hogeschool Rotterdam is het blad nu gratis beschikbaar.

De bibliotheek biedt ook andere media gratis aan, zoals het Financieele Dagblad en de Financial Times. “Die bladen zijn minder gericht op Rotterdam, dus Vers Beton is een mooie aanvulling daarop. Zo kan een student die in Rotterdam komt wonen de stad beter leren kennen.”

Bovendien publiceren verschillende wetenschappers af en toe een artikel op het platform. Liukku hoopt dat Vers Beton nu nog meer onder de aandacht komt bij onderzoekers. “Wij zijn een platform voor intellectuele verdieping”, zegt ze. “Wij willen gesprekken over de stad aanjagen, en daar horen wetenschappelijke inzichten bij.”

Studenten en medewerkers kunnen via de website van Vers Beton inloggen. Je logt automatisch in als je klikt op ‘inloggen met eduID’. Ook als je thuis bent kan je op deze manier inloggen.