Bron: youtu.be

Studenten geven het geld van de basisbeurs in eerste instantie uit aan basisbehoeften, vertellen ze. Huur en collegegeld worden vaak genoemd. “Ik krijg 440 euro per maand, ongeveer evenveel als mijn huur”, vertelt Jules Hauser, die de premaster Economics & Business Economics volgt. Zijn studiefinanciering gaat naar de huur van zijn kamer. Ondanks de basisbeurs behoudt hij zijn bijbaan. Hij is niet de enige: veel studenten hebben naast hun studie een baantje. Wel maken ze soms wat minder uren: “Ik werkte eerst twintig uur per week”, zegt criminologiestudent Quinty van Ommen. “Door de basisbeurs kan ik nu minder werken.”

Veel verschil

Niet iedereen is tevreden met de nieuwe situatie. Student Rechtsgeleerdheid Oualid Hamdoune merkt niet heel veel verschil tussen studeren zonder of met de beurs. “Die 100 euro die ik krijg maakt niet zo veel uit, zeker niet nu alles duurder is geworden”, zegt hij. Elke Schaa, die een premaster Media Studies volgt, valt net buiten de boot. “Doordat ik eerst vier jaar op de hogeschool heb gestudeerd, heb ik nu nog maar één maand recht op de basisbeurs.”

De meningen over de beurs zijn verdeeld. Voor de ene student neemt het stress over geld weg, voor de ander lijkt het niet veel te helpen. Thor Hogerbrugge, student Economie & Fiscaal Recht, reageert laconiek. Hij merkt niet veel verschil, behalve dat hij nu iets meer te besteden heeft. Gratis geld, leuk toch? “Ja,” beaamt hij, “dat is eigenlijk exact waar het op neerkomt.”