“Music, let’s go!” roept de dansdocent, waarna het nummer Ring the alarm van Beyoncé door de grote theaterzaal klinkt. Een groep van zo’n dertig studenten – ervaren en onervaren dansers – begint te bewegen. Tijdens deze workshop urban dance, wat het meest overeenkomt met hiphop, leren de studenten vanavond binnen anderhalf uur een choreografie.

Naast urban dance organiseert de SKVR, een creatief netwerk dat kunst- en cultuuractiviteiten aanbiedt in Rotterdam, ook de workshops straatfotografie en popkoor tijdens de Eurekaweek. De trainingen, die gegeven worden bij de SKVR in het centrum van Rotterdam, vormen de Arts & Culture Night van de Eurekaweek en zijn een alternatief voor de cantus die tegelijkertijd plaatsvindt in Ahoy. Op deze manier kunnen ook studenten die wat minder voelen voor bier en meezingers hun avond vullen.

Nieuwe dansstijl

“En vijf, zes, zeven, acht”, roept de dansdocent door de muziek heen. De docent danst eerst voor de studenten, maar zodra zij de choreografie beter onder de knie hebben danst ze tussen de groep. “If I let you go!” zingt ze met Beyoncé mee.

Het Shah (22), masterstudent Strategic Entrepreneurship, staat uit te hijgen. Nog nooit eerder heeft hij urban dance gedaan. Hij heeft vooral veel ervaring met Garba, een traditionele dans uit de regio Gujarat in India waar hij vandaan komt. “Daarbij dansen we negen avonden lang met heel veel mensen in een cirkel”, zegt hij. “Die dans heb ik van mijn cultuur meegekregen. Ik was wel benieuwd naar een andere dansstijl.”

HetShah-taught-friends-traditional-dance_Urban-Dance_Art-Culture-Eurekaweek_SKVR_22August2023 (2)_Thanh Nguyen
Het Shah (links) leert Garba, een traditionele dans uit de regio Gujarat in India, aan zijn vrienden en de dansdocent. Beeld door: Thanh Nguyen

Nadat de studenten genoeg geoefend hebben, geven ze in kleine groepjes een optreden aan elkaar. “Wow!” roept de dansdocent. Er klinkt gejuich en geklap. Toch weet student Het nog niet of hij vaker urban dance wil doen. “Het is interessant, maar vergt ook erg veel energie”, lacht hij

Geen bier

Ondertussen loopt een groep studenten met telefooncamera’s door het centrum. Hun opdracht: maak drie foto’s met hetzelfde onderwerp. Gekke kapsels, of al die mannen die buiten de winkel blijven wachten totdat hun partner klaar is met shoppen, geeft de fotografiedocent als voorbeeld.

Hagar Khermjioui (22), masterstudent People, Organisations and Change, weet al gauw waar zij foto’s van wil maken: vrienden en stelletjes. “Maar hoe zorg ik ervoor dat het niet ongemakkelijk is wanneer ik een foto van mensen wil maken?”, vraagt ze zich af. Kort daarna heeft ze na vriendelijk vragen haar eerste foto van een stelletje binnen. “Ik heb geen ervaring met fotograferen, maar ik hou van kunst”, vertelt ze. “Bovendien hou ik niet van bier drinken, dus de cantus is niet voor mij weggelegd.”

Magar-Khermjioli-photographed-a-couple_Street-Photography_Art-Culture-Eurekaweek_SKVR_22August2023_Thanh Nguyen
Hagar Khermjioui maakt haar eerste foto voor de opdracht van de training straatfotografie. Beeld door: Thanh Nguyen

Angstig

Ook Carola Maria Puglia (22), masterstudent Forensic and Legal Psychology, staat niet te springen om de cantus. Zij heeft zich ingeschreven bij de workshop popkoor. “Ik ben heel introvert en angstig”, zegt ze. “Ik word erg bang in grote groepen, dus ik zou al na twee minuten weglopen van de cantus.”

Carola-Maria-Puglia-and-Giolio-Gallo_Singing-Choir_Art-Culture-Eurekaweek_SKVR_22August2023_Thanh Nguyen
Carola Maria Puglia en Giulio Gallo zingen samen tijdens de workshop popkoor. Beeld door: Thanh Nguyen

Zij is naast Giulio Gallo (22), masterstudent Arts, Culture and Society, de enige die zich heeft ingeschreven voor de zangles. Samen met de zangdocent zingen ze onder andere Can’t help falling in love van Elvis Presley. “Ik vind wel fijn dat we maar met twee personen zijn, want in begin was ik best nerveus”, vertelt ze. “Maar de nervositeit wordt steeds minder. Zingen helpt voor mij tegen angstige gevoelens, mede doordat ik goed moet ademen.”

Giulio zong bij zijn vorige muziekvereniging in Italië al regelmatig, maar hij wil graag beter worden. Hij heeft zich al ingeschreven bij de theatervereniging WILDe en wil  zanglessen nemen in Rotterdam. Bovendien had hij tussen alle Eurekaweekfeesten door zin in een rustigere activiteit. Lachend: “Ik heb mijn dosis feest even gehad.”

Lees meer

Vrienden maken in de Maassilo: Hoe breek jij het ijs?

Zuzia stort zich in het Glow Up-feest in de Maassilo en zet haar zoektocht naar het…