Geen flyers op je tafel hebben om je boodschap te promoten is wat onhandig, blijkt uit een rondje op de informatiemarkt, waar studentenorganisaties zich voorstellen aan eerstejaars. “Er liggen inderdaad alleen wat pennen en we hebben een geplastificeerde QR-code”, vertelt Denyse Paalvast (24) van Spoedeisende Hulp Studentenorganisatie voor haar ietwat lege kraamtafel.  “Studenten kunnen die scannen en informatie vinden maar het voelt toch wat onpersoonlijker dan een flyer overhandigen.”

Een ware weggeefactie van plastic ‘goodies’ en ‘gadgets’ in linnen tasjes blijkt de norm om nieuwe studenten te trekken. Loop een uurtje over de markt en je hebt vijf nieuwe zonnebrillen, acht pennen, sokken voor de rest van de week, bieropeners voor het hele huis en genoeg condooms om de rest van je studententijd geen soa op te lopen. Ook populair om uit te delen: waaiers, stressballen, bidons en stokken kaarten. In de wat creatievere categorie horen een thermometer, een koekblik en een snijplank. Alles met een logo erop. Handig voor branding, maar ook gemakkelijk te vergeten of weg te gooien. Bij de ABN-AMRO-kraam liggen twaalf paar plastic slippers en een gifgroene badjas. Bij een studievereniging lijkt het zelfs een supermarkt, met tientallen netjes opgestelde flessen sriracha-mayonaise en bussen scheerschuim die je kunt winnen met een dartspel.

Eurekaweek markt 2023 gadgets weggeef dingen verzamelen 2_3000_Esther Dijkstra
Beeld door: Esther Dijkstra

Bij de kraam van Coolblue worden naast de bierviltjes en sokken toch flyers uitgedeeld. “Flyers zijn echt ouderwets maar ze werken”, zegt medewerkster Caitlyn Driedijk (24) overtuigd. “Ze gaan rondslingeren in studentenhuizen en op tafels en daar worden ze weer gelezen. Bedrijven maken denk ik ook andere afwegingen. Bovendien kan je de sokken die wij weggeven jarenlang gebruiken. In dat opzicht is het wel degelijk duurzaam.”

Naast diverse verenigingen zijn er ook organisaties die met goodies en gadgets aandacht willen trekken voor belangrijke zaken. GGD-medewerkster Tachmille de Gouveia Brazao (36) vertelt: “Wij geven voorlichting over onderwerpen als soa’s en HPV-vaccinaties met een persoonlijk gesprek. Dat werkt uiteindelijk gewoon het beste.” Over de tientallen zonnebrillen op tafel zegt Tachmille dat die ‘echt recyclebaar en functioneel zijn’ maar bovenal een ‘vriendelijke reminder’ moeten zijn aan de GGD.

Bart Huijser Eurekaweek markt 2023 gadgets weggeef spullen 2_3000_Esther Dijkstra
De stressbal is populair om uit te delen. Beeld door: Esther Dijkstra

Nadelig effect

Het ‘no-flyer beleid’ kan nadelig werken wanneer je nieuwe leden wil werven, volgens Mila (20) en Liza (24) van hockeyvereniging Neverless Rotterdam. “Het beleid is geen ramp”, zegt Mila terwijl ze voor een tafel staat met plaktattoos, bidons en een stapel groene plastic zonnebrillen. “Ik ben voor duurzaamheid. Maar het is jammer dat we zelfs niet eens een sticker met ons logo mogen uitdelen vanwege het plasticje op de achterkant. Zonder informatie op papier vergeten mensen je sneller.”

“Er wordt hier veel gratis meuk uitgedeeld”, zegt Lisa sceptisch over het duurzaamheidsgehalte van de markt. “We grapten net over onze boodschappentas die achter onze kraam staat. Dit zit vol met plastic zonnebrillen die we nog hadden liggen en hier maar uitdelen. Maar ja, niemand draagt die langer dan een dag.” Hun conclusie: de spullen zijn er voor de lol, maar met een ‘vrolijk gesprek’ maak je de beste indruk op nieuwe studenten.