Twee advocaten en een student hebben eerder hun vermoedens van etnisch profileren tijdens fraudecontroles bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) gemeld. Uit eerder onderzoek van het Hoger Onderwijs Persbureau, Investico en NOSop3 bleek dat controles op misbruik van de studiebeurs soms misgaan, en dat vooral studenten met een migratieachtergrond het slachtoffer zijn.

DUO zei in een reactie eind juni nooit eerder dergelijke signalen te hebben ontvangen. In dagblad Trouw zeggen twee advocaten en een student het tegenovergestelde. Advocaten Rudolf van der Ham en Diane Pietersz spraken in 2020 en 2021 hun vermoedens uit. De anonieme student met een Turkse achtergrond diende in 2021 een officiële klacht in. Hij woonde bij zijn tante. Tegen haar zouden controleurs bij een huisbezoek gezegd hebben: “We zien vaker bij jullie afkomst dat ze frauderen, zeg nou eerlijk dat hij hier niet woont.”

Uitwonende beurs

Uitwonende studenten krijgen een hogere basisbeurs dan studenten die thuis wonen. Het afgelopen jaar scheelde dat op jaarbasis ongeveer tweeduizend euro. Het komt voor dat studenten daarom doen alsof ze niet meer bij hun ouders wonen. Door middel van huisbezoeken en buurtonderzoeken probeert DUO te controleren of studenten echt uit huis zijn.

DUO gebruikte een computersysteem dat studenten koos voor een huisbezoek. Onderwijsminister Robbert Dijkgraaf heeft besloten dat dit niet meer gebruikt mag worden. DUO mag nog steeds controles uitvoeren, alleen op basis van een willekeurige steekproef. De afgelopen jaren werden studenten van het mbo gecontroleerd, omdat er in het hoger onderwijs geen basisbeurs meer was. De komende jaren worden studenten van het hbo en wo ook gecontroleerd.