Het betreft uiteenlopende onderzoeken: van de mysterieuze zaak van biologische donkere materie tot stereotypes in pornografie. Met steun van NWO kunnen de tien Rotterdamse wetenschappers een vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen. Zes wetenschappers doen onderzoek aan het Erasmus MC.
In totaal ontvingen 97 wetenschappers in Nederland de beurs. Wetenschappers van andere universiteiten richten zich bijvoorbeeld op de rol van mini-eiwitten bij het ontstaan van hersenkanker bij kinderen en het efficiënter maken van de productie van groene brandstof.
Vorig jaar kende NWO een recordaantal van 101 Vidi-beurzen toe. Die piek volgde na een dip tijdens de coronapandemie. Nu zijn er dus vier beurzen minder uitgedeeld. Met 10 beurzen was de Universiteit Utrecht opnieuw het succesvolst.
Voor deze Vidi-ronde beoordeelde NWO de aanvragen van 551 onderzoekers: 304 mannen, 244 vrouwen en 3 genderneutrale aanvragers. Uiteindelijk kregen 54 mannen (56 procent) en 43 vrouwen (44 procent) een beurs. Dat is een honoreringspercentage van 18 procent.
Julius Caesar
De Vidi-beurzen maken deel uit van het Talentprogramma van NWO. Voor beginnende wetenschappers zijn er de Veni-subsidies, daarna volgen de Vidi-subsidies voor ervaren wetenschappers en de zeer ervaren wetenschappers kunnen een aanvraag indienen voor een Vici-subsidie.
De beurzen ontlenen hun naam aan het bericht dat Julius Caesar in het jaar 47 v. Chr. na een gewonnen veldslag naar de senaat van Rome stuurde: veni, vidi, vici (ik kwam, ik zag, ik overwon).