Omdat het onder andere over het stigma op mentale gezondheid gaat, bespreken Friso en Erin eerst hoe het écht met hen gaat. Terwijl Friso minder vergeetachtig is en het ‘samengevat’ beter gaat nu de tentamens voorbij zijn, worstelt Erin zowel fysiek als mentaal nog met de gevolgen van een ongeluk.

'Te veel psychische hulp'

Vervolgens bespreken ze de uitspraken van staatssecretaris Maarten van Ooijen, die zei dat er ‘te veel psychische hulp voor jongeren’ is. Friso verbaast zich over het grote aantal jongeren dat psychische problemen heeft (bijna de helft) en Erin spreekt haar zorgen uit over het effect van de uitspraak van de staatssecretaris. “Als een staatssecretaris hardop zegt ‘ga niet meer naar een psycholoog’ en alle krantenkoppen zeggen het daarna ook, dan heeft dat heel veel effect op mensen. En juist degenen die kwetsbaar zijn, gaan het snelst aan zichzelf twijfelen. Die denken: ben ik er mentaal slecht genoeg aan toe om naar de psycholoog te mogen?”

Daarna gaat het gesprek over het bindend studieadvies (bsa) en de voorgestelde verlaging van zestig naar dertig punten. De stelling: Een lager bsa zal de werkdruk voor studenten verminderen. De twee raadsleden maken zich zorgen over de hoge studiedruk en de mogelijke gevolgen hiervan. Ze wijzen erop dat de druk niet alleen wordt veroorzaakt door het bsa, maar ook door andere factoren zoals prestatiedruk en persoonlijke problemen. Meer openheid en ondersteuning voor studenten zou de druk kunnen verminderen.

De uitzending eindigt met een oproep: help elkaar en schaam je niet om hulp te zoeken.

Podcast Brabo Pessimist – klimaat – aflevering 2 – HORIZONTAAL_Femke Legué

Beluister aflevering 2 over klimaatschaamte

Brabo en de Pessimist #2: ‘Een beter klimaat begint bij jezelf’

Erin en Friso worstelen in de tweede aflevering van hun podcast met de vraag: het…