Theo Post (24) is masterstudent Arbeidsrecht en heeft zijn vijfde scriptie inmiddels succesvol geschreven en verdedigd: drie bachelors en twee masters. “Het blijft toch elke keer een uitdaging, maar ik ben steeds zelfstandiger geworden”, kijkt hij terug. “Ik zag mijn begeleider tijdens mijn eerste scriptie als allesbepalende strafrechter, inmiddels heb ik door dat je begeleider er vooral is om je te helpen. Allebei wil je een vlot en geslaagd proces.” Tijdens het schrijven van zijn meest recente scriptie sprak hij regelmatig met mensen om hem heen over het onderwerp: deeltijdwerken. “Hier krijg je soms onverwachts nieuwe inzichten van, omdat zij vaak zonder academische bril vanuit de echte wereld redeneren.”

Welk advies geeft Theo als ervaren scriptieschrijver? “Om De Jeugd van Tegenwoordig te citeren: ‘Een goed begin is het halve werk, maar een goed begin is maar de helft’. Het vinden van een goed onderwerp is lastig maar essentieel, ik heb daar veel over gespard met een medestudent. De tweede helft bestaat vooral uit het schrijven van je discussie en conclusie en dat moet je zeker niet onderschatten. Dat is nog heel wat denkwerk.” Voor het maken van de bronnenlijst op het einde van zijn scriptie, vertelt hij: “Ik kon de online bronnengenerator van Scribbr niet gebruiken, omdat de rechtenfaculteit voor voetnoten de juridische leidraad hanteert en niet de APA-richtlijn. Het was een monnikenwerk om op de laatste dagen voor de deadline nog handmatig alle voetnoten uit te werken.”

Het boek van de professor

StrooiselScriptie_JosineHenneken crop
Beeld door: Josine Henneken

Annaelle Pater (20) en Sophie Ruetze (21) studeren allebei International Business Economics & Business (IBEB). “We praten met elkaar over onze scripties, zo zorgen we dat we op schema blijven lopen”, vertellen ze. “De professor heeft ons een boek gegeven over het schrijven van een scriptie, die gebruik ik vooral om de juiste structuur aan te houden en om te weten wat er in ieder hoofdstuk moet komen”. Annaelle’s scriptie gaat over fusies en overnames, “ik word er niet heel enthousiast van, het blijkt best droog en theoretisch”. Haar gouden tip: “Zorg dat je weet dat de relevante onderzoeksdata beschikbaar zijn voordat je het voorstel indient.”

Sophie schrijft haar scriptie over CO2-uitstoot en kredietwaardigheid. “Sommige dagen haat ik het en wil ik stoppen, omdat het onderzoek zo langdradig is, maar andere dagen vind ik het een fijne invulling van de laatste maanden van mijn studie. Ik ben blij dat er tussendoor geen harde deadlines zijn, het is erg flexibel. Bij een andere studie hebben ze bijvoorbeeld elke week een deadline.” Soms vallen dingen tegen. “Bepaalde onderdelen kosten veel meer tijd dan ik verwacht had. Ik ga later klaar zijn dan ik gehoopt had, maar dat is volgens mij wel gebruikelijk bij studenten en hun scripties. Je moet je verwachtingen soms bijstellen door bijvoorbeeld toch een kleiner sample te nemen. Dat moet je accepteren en hoort erbij.” Haar advies: “Zorg dat je onderwerp niet te veel outside the box is: wees ambitieus maar blijf realistisch.”

Reisplannen smeden

Berdil Tosun (21), masterstudent Psychologie, doet voor haar scriptie een experiment. “Dat geeft me het gevoel dat we echt iets aan het testen zijn.” Ze heeft een einddoel in zicht: “Ik kijk enorm uit naar het moment dat ik besef dat al het harde werk het waard was. Dat is waar ik naartoe werk.” Berdil’s geheim: “Ik overleef het eerlijk gezegd door de reizen die ik gepland heb. Ik ben een maand geleden naar Japan gegaan en ik ga deze zomer naar Spanje.” Dit helpt haar. “Je moet echt hard werken aan je scriptie, zodat je daarna op reis kan gaan.”

Berdil heeft geen specifieke tips om het scriptie schrijven aan te pakken. “Je moet het gewoon doen. Zoals het motto van Nike zegt ‘Just do it’.” Het is volgens haar ook mogelijk om de reisstrategie op kleinere schaal toe te passen. “Ik plan ook kleine dingen waar ik op een dag naar uit kan kijken zodat ik niet gek word. Bijvoorbeeld het uitlaten en het spelen met de hond waar ik op pas maakt me heel enthousiast.”

Tijmen van den Born (EM)

Lees meer

‘De student met motivatieproblemen wordt nauwelijks geholpen’

Masterstudent Tijmen van den Born (Journalistiek en Media) ergert zich aan het 'reactieve…