In de gemeente Rotterdam werd GroenLinks vorige week verrassend de grootste partij. Ook bij het stembureau op Woudestein deed de partij het goed. Meer dan een op de vijf kiezers stemde in het Theilgebouw op GroenLinks. Grote winnaar in de rest van het land, BoerBurgerBeweging (BBB), kon op heel wat minder steun rekenen. Slechts veertien mensen stemden op de nieuwe partij. Net als bij eerdere verkiezingen deden ook D66, Volt en de VVD het goed.

GroenLinks ook de grootste bij EUC en Erasmus MC, VVD bij RSC/RVSV

Bij het stembureau in het Erasmus University College werd GroenLinks met 180 van de 739 stemmen de grootste. Ook daar konden Volt (100 stemmen), D66 (94 stemmen) en de VVD (93) op veel steun rekenen. De BBB kreeg daar 21 stemmen. In het Erasmus MC was het beeld niet anders. Bijna een kwart van de stemmen ging naar GroenLinks. D66, Volt en de VVD volgden.

Op de sociëteit van RSC/RVSV werd wel anders gestemd. Daar was de VVD de grootste partij, met 230 van de 950 stemmen. GroenLinks was daar de vierde partij, ook D66 en Volt kregen meer stemmen en eindigden op plek twee en drie.

Andere studentensteden

In bijna alle studentensteden deden progressieve partijen het goed. GroenLinks werd de grootste in Amsterdam, Delft, Eindhoven, Groningen, Leiden, Maastricht, Nijmegen, Rotterdam, Tilburg, Utrecht en Wageningen. In Den Haag en Breda is de VVD de nummer één geworden, maar staat GroenLinks op de tweede plek. Zelfs in Enschede, waar de BoerBurgerBeweging wel bovenaan is geëindigd, doet GroenLinks het goed: het is de tweede partij en de PvdA staat er op nummer drie.

Stock illustratie verkiezing potlood groen verkiezingslijst stemmen_Bart Huijser

Lees meer

BBB wint: wat zijn de gevolgen voor hoger onderwijs?

De nieuwe partij BoerBurgerBeweging heeft de verkiezingen voor de Provinciale Staten…