Zondagnacht kwam Hazem om 2 uur thuis na een avondje stappen. Drie uur later hoorde hij gebonk op de deur. “Voordat ik de deur open kon maken, werd die opengebroken door de brandweermannen”, vertelt hij. “Daar stond ik dan, in de hal nog half in slaap.” Hij woont in een driekamerappartement aan de 1e Middellandstraat, boven de Juwelier Jacobs, met een huisgenoot – ook een student van de EUR. Samen met zijn huisgenoot en de bewoners van drie andere panden werd Hazem geëvacueerd.

Hazem Omran-instortingsgevaar-eigen foto
Hazem loopt donderdag even langs de ontruimde panden. Beeld door: eigen foto

Eenmaal buiten kreeg hij te horen dat een buurvrouw 112 belde omdat ze een luide knal hoorde in het pand naast Hazems appartement. Daar waren werkzaamheden bezig om de fundering te herstellen, wat hij regelmatig merkte. “Als de constructiewerkers bezig waren met een boormachine dan trilde mijn appartement mee”, vertelt hij. “Daardoor ontstonden scheuren in onze muur.” Hazem had eerder contact over de scheuren met de gemeente en de aannemer van de verbouwing. “De constructiewerkers waren langsgekomen, maar ze zeiden dat de scheuren er al langer waren en niets te maken hadden met de verbouwing.”

Opvang

De geëvacueerde bewoners stonden zondagochtend urenlang buiten te wachten. “Ik had geluk dat ik een jas had gepakt tijdens de ontruiming, want het was koud”, vertelt hij. Vrij snel na de evacuatie werd een keet neergezet voor de bewoners en de hulpverleners. “Dat was wel fijn, want we kunnen daar wat drinken en ons opwarmen.” Later hoorden ze dat hun woning tijdelijk niet toegankelijk is. “Toen konden we om de beurt spullen ophalen uit ons huis. Ik heb even snel mijn laptop, boeken, wat kleren en mijn gitaar gepakt”, vertelt hij. “Dan kan ik tenminste gitaar spelen als ik me verveel.”

Hazem kreeg van de gemeente een plekje in een gemeenschappelijke opvang aangeboden. Ze konden in een gymzaal slapen als ze zelf geen slaapplek konden regelen. Gelukkig kon hij bij een vriendin terecht in Kralingen. “De eerste twee dagen voelde het nog als avontuur. Maar nu ben ik het zat, het is toch niet prettig dat je geen eigen ruimte hebt, waar je kan doen en laten wat je wil”, vertelt hij. “Ik logeer nu bij verschillende vrienden en leef uit mijn rugzak.”

Huisbaas

Hazem weet niet hoelang de reparatie van de gevel zal duren, maar met zijn huisbaas heeft hij een afspraak: als hij zondag zijn huis nog niet in kan, dan zou zijn huisbaas een airbnb of ander verblijf voor hem regelen. “Gelukkig wonen mijn ouders in Roosendaal, dus ik zou nog kunnen pendelen naar de campus als het moet”, zegt hij. “Maar ik wil toch echt zo snel mogelijk terug naar mijn eigen huis.”