Op dinsdagavond organiseerden de studenten in het Polakgebouw een ‘boekenavond’ om hun initiatief onder de aandacht te brengen. “Het idee is om een gezellige omgeving te creëren voor mensen die graag lezen en discussiëren over wat ze gelezen hebben”, legt Mariana Roberto, tweedejaars International Business Administration, het concept van de avond uit.

De eerste avond trok ongeveer twintig mensen van verschillende delen van de campus. Het was gezellig in een lege collegeruimte in het Polak, met lo-fi muziek, chips, koekjes en warme chocolademelk. De aanwezigen zaten in een kring en deelden vol enthousiasme hun gedachten en ideeën, over hoe ze het initiatief onder de aandacht kunnen brengen, welke boeken iedereen graag bespreekt en hoe vaak er bijeenkomsten moeten zijn.

Tote bags

Bookpath is oorspronkelijk opgezet door studentenvereniging Enactus in Maastricht en is vorig jaar uitgebreid naar Rotterdam. De boeken worden ingezameld in een rode doos in de universiteitsbibliotheek en worden eerst naar een Britse ngo, Books2Africa, verzonden, waar ze worden ingedeeld naar de faculteit waar ze bij horen.

“We zijn nu bezig om geld in te zamelen om de verzending te financieren”, zegt teamleider Mariana Roberto. Om het gestelde doel van 300 euro voor verzending naar het VK te bereiken, is het Bookpath-team begonnen met het verkopen van (uit eigen zak gefinancierde) tote bags en het organiseren van boekenavonden.

De gedoneerde boeken worden iedere week door het team van zes studenten opgehaald en naar hun opslag in het Hatta Building gebracht. Tot nu toe hebben ze 250 boeken ingezameld, en het doel van 1.000 boeken wordt naar verwachting tegen de zomer bereikt. De boeken zijn bestemd voor onderwijsinstellingen in Nigeria, Ethiopië en andere landen.

Boekeninzameling

Vorig jaar was de situatie totaal anders. Als gevolg van de lockdown was het project niet erg zichtbaar, omdat er maar weinig studenten op de campus waren om te doneren. De uitdaging dit jaar is om extra donatiepunten op de campus te vinden. “Elk gebouw wordt afzonderlijk beheerd, dus we weten niet altijd wie we om toestemming moeten vragen”, legt Niyakthi Tuvakkat, derdejaars International Business Administration, uit.

Teamlid Carla Noguera (tweedejaars IBEB) vertelt dat de huidige opslag onderdeel is van de Erasmus Sustainability Hub in het Hatta Building. “Wij mogen onze boeken daar opslaan, en in ruil helpen wij de Hub met het verplaatsen van dozen.” Ook kreeg Bookpath van de Hub toestemming om zijn tote bags te verkopen bij Hub-evenementen.

Happy

RSM-student Aisha, een van de deelnemers aan de boekenavond, is enthousiast over het initiatief. “Dit is wat me altijd heeft getrokken: bijdragen aan de kwaliteit van het onderwijs. Onderwijs is de weg naar de oplossing van veel maatschappelijke vraagstukken.”

Bestuurskundestudent Giang, was blij met de eerste bijeenkomst. “Onderwijs is iets wat me na aan het hart ligt, dus ik word blij als ik kan bijdragen aan de gelijkwaardigheid van mensen.”

De studenten vonden de eerste boekenavond een succes. Het Bookpath-team hoopt regelmatig deze avonden te houden om liefde voor lezen en gemeenschapszin te stimuleren en om het initiatief onder de aandacht te brengen.

Benjamin Mullins – Ronald van den Heerik

Read more

Benjamin Mullins verruilde de Londense horeca voor filosofie

Benjamin Mullins verliet op zijn vijftiende vroegtijdig zijn middelbare school in een…