Tobias Jellema goede voornemens – wouter holleman
Tobias Jellema Beeld door: Wouter Holleman

“Ik wil dit jaar zorgen voor een betere scheiding tussen privé en studie”, vertelt Tobias Jellema (22, Management of Innovation). Hij merkte afgelopen semester dat hij zijn vrije tijd niet goed indeelde. “Daardoor had ik veel stress, ik liep altijd met het gevoel dat ik nog iets moest doen voor mijn studie.” Om hier een gezondere balans in te vinden heeft hij een plan gemaakt: “Ik maak een lijst met to do’s en bepaal vooraf vaste tijden voor studie en ontspanning.” Tobias denkt dat streng zijn voor jezelf het beste werkt. “Dus niet netflixen tijdens werktijden en niet werken tijdens vrije tijd.”

Oorlog in Oekraïne

Kristina Rusalovych goede voornemens – wouter holleman
Kristina Rusalovych Beeld door: Wouter Holleman

Kristina Rusalovych (21, Communication and Media) heeft genoeg goede voornemens. Zo wil ze meer reizen en is ze van plan om liedjes te schrijven en muziek te produceren. Naast goede voornemens heeft de Oekraïense studente wensen voor het nieuwe jaar. “Allereerst hoop ik natuurlijk dat we de oorlog winnen en dat Oekraïne opbloeit.”

Verder hoopt Kristina zoals elk jaar dat haar vrienden en familie gezond blijven. Ze vertelt hoe je goede voornemens het beste aanpakt: “Neem een moment voor jezelf op je kamer en zoek dan uit wat je écht wil, wat belangrijk voor jou is. Dat schrijf je op.” Of het werkt? “Je moet er met goede bedoelingen in gaan en echt geloven dat je je doelen kunt behalen, dan werkt het.”

Andrei Moskvin goede voornemens – wouter holleman
Andrei Moskvin Beeld door: Wouter Holleman

Ook bij Andrei Moskvin (24, Urban Management & Development) uit Rusland staat het nieuwe jaar in teken van de oorlog in Oekraïne. Zijn voornemens voor afgelopen jaar vielen door de oorlog in het water. “Ik probeer elk jaar nieuwe skills te leren, maar ik was in shock toen de oorlog begon, dus toen ging het bergafwaarts met mijn voornemens.”

Andrei wil dit jaar zijn vrienden in Rusland mentaal beter ondersteunen. “Het is voor hen heel stressvol. Ze weten niet wat er aan de hand is, dus iedereen is bang. Ze kunnen zo ook geen toekomstplannen maken.” Naast mentale ondersteuning is Andrei voor zijn vrienden en familie ook een bron van informatie over de oorlog. “Ik heb toegang tot zowel Russisch als westers nieuws, maar zij zien alleen de Russische kant.” Gelukkig heeft hij ook wat luchtigere voornemens. “Ik wil aan het einde van dit academisch jaar vloeiend Nederlands spreken, zodat ik in Nederland kan werken na mijn afstuderen.”

Geen voornemens maar motto’s

Sem van der Panne goede voornemens – eigen foto
Sem van der Panne Beeld door: Eigen foto

“Ik doe aan motto’s, niet aan goede voornemens”, vertelt sociologiestudente Sem van der Panne (22). Volgens Sem werken goede voornemens niet goed, omdat ze niet gelooft dat je van de ene op de andere dag een nieuwe persoon kan worden. “Een motto is liever voor jezelf dan voornemens; je wenst jezelf iets toe en dat kun je herhalen als het even niet zo lekker gaat.”

Sem kwam op het idee van een motto door de wensen rondom de feestdagen: “Je wenst dan telkens anderen iets toe: fijne kerst en een gelukkig nieuwjaar. Toen besloot ik te bedenken wat ik mezelf toe zou wensen voor het nieuwe jaar.” Nu bedenken Sem en haar broertje elk jaar rond de feestdagen een motto voor het nieuwe jaar. Vorige jaren waren de motto’s: ‘Ik zie er de lol van in’ en ‘Iedereen is welkom’. “Dit jaar is het: ‘Het zal wel loslopen.’”

Charlotte van de Pol en Noor Eliens goede voornemens – wouter holleman
Charlotte van de Pol en Noor Eliens Beeld door: Wouter Holleman

De meeste studenten op de campus hebben kleinere voornemens. “Ik wil beter flossen”, vertelt masterstudente Charlotte van de Pol (23) in de bibliotheek. Naast haar zit Noor Eliens (23): “Ik wil elke dag een stuk fruit eten.” Of ze verder nog voornemens hebben? “Misschien wat minder Tikkies sturen, daar gewoon wat soepeler in zijn”, zegt Charlotte. Noor denkt nog eens goed na. “Ik ga denk ik meer mensen op de campus helpen die interviews moeten afnemen enzo, zoals jij.”