Vol verwachting zijn fotograaf Thanh Nguyen en ik op pad gegaan om te kijken wat de verschillende kantoren aan kerstversiering te bieden hebben. Maar aangezien veel mensen nog steeds gedeeltelijk vanuit huis werken, zijn de meeste kantoren niet of nauwelijks versierd. In de centrale kantoren van het Erasmusgebouw treffen we een hele ‘kerstversieringvrije zone’ aan.

Christmas Tree-AIESECoffice2_ 06Dec2022_ThanhNguyen
Het AIESEC-kantoor in het P-gebouw. Beeld door: Thanh Nguyen

Onze trip begint ietwat teleurstellend, maar uiteindelijk vinden we wat we zoeken: het waarschijnlijk meest kerstachtige kantoor op de campus, het AIESEC-kantoor. Al bij binnenkomst in het P-gebouw worden we verwelkomd met de klanken van Chris Rea’s kerstklassieker Driving Home for Christmas. De medewerkers in het AIESEC-kantoor vertellen dat ze na het opruimen van de Halloween-decoratie meteen begonnen zijn met de kerstversieringen: “Begin november klonken hier al de kerstnummers, en we besloten om de boel ook maar gelijk te versieren. Het is dus al ruim een maand zo.”

Christmas Tree-Marketing&Communication-2LSanders_06Dec2022_Thanh Nguyen
De kerstboom van Marketing and Communication bezet een stukje van het Sanders Building. Beeld door: Thanh Nguyen

In het gebouw staan her en der wat kerstbomen rond printers en andere apparaten. Hier komen we masterstudent Nejc Jančar (Media & Creative Industries, 26) tegen, die de versieringen op de campus wel mooi vindt. “Ik ben een student dus ik heb het geld niet om mijn huis zo te versieren als ik zou willen. Maar over het algemeen houd ik meer van bescheiden decoraties. Al die overdreven versieringen in Amerikaanse stijl zijn niet mijn ding.”

Christmas Tree-TheilHall_06Dec2022_Thanh Nguyen
De kerstboom in het Theil Building, iets kleiner dan in voorgaande jaren. Beeld door: Thanh Nguyen

In de centrale hal van het Theilgebouw, naast de grote kerstboom met klassieke rode versieringen, lopen we de studente Celestine Deleuze (IBEB, 19) tegen het lijf. Zij vindt het erg leuk dat de campus wordt versierd, “anders is december een beetje een troosteloze maand”. Wat haar betreft mogen er best nog wat versieringen bij.

Christmas Tree-Polak_06Dec2022_Thanh Nguyen
De boom in het Polakgebouw mist een stukje. Beeld door: Thanh Nguyen

We vervolgen onze weg naar het Polakgebouw waar ook een grote boom naast de ingang staat. Student Maxime Decuypere (IBEB, 19), die het meest van rode kerstversieringen houdt, vertelt ons: “Het is een mooie boom, maar van boven is hij wat vreemd afgezaagd.” Hier de foto, oordeel zelf.

ChristmasTree -ESHPM-BayleBuilding_06Dec2022_Thanh Nguyen
De controversiële kerstboom op de zevende verdieping van het Bayle-gebouw. Beeld door: Thanh Nguyen

Voor Youssef Mouâmil (rechten, 23) maakt het niet uit of de campus versierd is of niet. “Ik ben moslim, dus ik vier geen kerst en ik versier mijn huis ook niet. Ik let eigenlijk niet echt op de versieringen op de campus. Sommige zijn best mooi, maar ik heb er zelf niet zoveel mee”, legt hij uit.

Onze ronde over de campus sluiten we af op de zevende verdieping van het Bayle-gebouw. Uit betrouwbare bronnen hebben we vernomen dat de kerstboom van de Erasmus School of Health Policy & Management absoluut de moeite waard is. De boom ziet er zeker anders uit dan de meeste andere kerstbomen op de campus, met zijn kunstsneeuw en paarse rozen. De meningen over de boom lopen uiteen. “Opeens was ie er… We hadden geen keuze”, legt een van de kantoormedewerkers uit. “Of je vindt ’m prachtig, of je vindt ’m afschuwelijk”, voegt een andere medewerkster toe. Een facilitair manager zegt er snel bij dat de schuld voor de controverse bij anderen ligt. “Normaliter bestellen alle faculteiten hun kerstboom al in mei. Maar wij plaatsten onze bestellingen pas last minute in november en toen kregen we deze boom.”