Bron: youtu.be

Wanneer je aan een muziekinstrument denkt, is het carillon waarschijnlijk niet het eerste wat in je op komt. Toch zijn er opvallende overeenkomsten met de piano en het orgel. Van de vele dingen die je op de Erasmus Universiteit kunt doen, moet je zeker eens proberen het carillon te bespelen.

Je vuist gebruiken

De les begon met de basisbeginselen van het carillon. De belangrijkste techniek van het carillonspel is om de toetsen aan te slaan met je vuist. Docent Mathieu Polak legde de verschillende technieken van het carillonspel uit. “Je speelt meestal met je vuist en kunt harder of zachter spelen door de toetsen harder of zachter aan te slaan.”

Daarna werd Adinda ingewijd in het klavier, maakte ze kennis met improvisatie en leerde ze tot slot een beetje noten lezen. Polak legde ook uit wat het verschil is tussen een carillon en een orgel. “Een carillon heeft pedalen, net als een orgel. Ze zijn niet zo lang als orgelpedalen, dus je moet ze raken met de punt van je voet. De tonen lopen van de C tot de G.”

Onder de knie

Adinda had het nooit eerder gedaan, maar vond het niet meer zo moeilijk toen ze de techniek eenmaal onder de knie had. Volgens Polak is het voor mensen die al ervaring hebben op piano of orgel waarschijnlijk makkelijker om uit de voeten te kunnen met het carillon.

Het moeilijkste onderdeel van de les was om het ritme te volgen en tegelijkertijd het notenschrift te begrijpen — vaardigheden die je nodig hebt om een lied ten gehore te brengen. Dus, hoe moeilijk kan het zijn? Al met al geeft Adinda deze ervaring een 9 op een schaal van 10. Ze heeft nog veel meer lessen nodig om zo vertrouwd te raken met het instrument dat ze een carillonconcert zou kunnen geven voor de hele universiteit.

Gratis lessen

Iedere woensdag tussen 9.00 en 12.30 uur kun je carillonles volgen bij Mathieu Polak. De les is gratis voor studenten en medewerkers die zich willen onderdompelen in dit unieke muziekinstrument.