In Café In de Smitse zit de sfeer er op maandagavond goed in.  Het Nederlands elftal speelt zijn eerste wedstrijd van dit WK tegen Senegal en voetbalfans zijn massaal naar de studentenkroeg gekomen om te kijken. De kroeg zendt alle Nederlandse wedstrijden uit en is geheel oranje uitgedost: hoedjes, vlaggen en vooral heel veel oranje shirtjes.

Dubbel gevoel

Koen van Tiggelen (22) vindt dat de voorbereidingen voor het WK krom zijn verlopen, met name de kwestie rondom de bouw van de stadions: “De FIFA had aansprakelijk moeten zijn voor de slechte werkomstandigheden daar.” Toch kijkt hij trouw naar de wedstijden van Nederland dit WK: “Het voelt wel dubbel dat iets waar je zo naar uitkijkt zo onder de loep wordt gelegd, maar het is toch gaaf om je land in actie te zien.”

De Smitse game night voetbal Nederland-Senegal interview 3 Koen van Tiggelen_Shrey Khurana_21nov2022.
Het voelt dubbel, vindt Koen, maar hij vindt het toch gaaf om zijn land in actie te zien. Beeld door: Shrey Khurana

Hij leest in het nieuws veel over boycots, maar in zijn eigen omgeving merkt Koen niet dat supporters afhaken. In zijn positie als bestuurslid bij de Erasmus Recruitment Days is dat heel anders: “Onze sponsors willen niks te maken hebben met het WK of voetbal. Als we voorstelden om een Oranje-actie te houden of een PlayStation met FIFA neer te zetten, haakten ze gelijk af.”

Gezelligheid

Fee Steijaert (21), voorzitter van Café In de Smitse, legt uit waarom de campuskroeg de wedstrijden uitzendt. “We zijn al een hele tijd terug begonnen met de voorbereidingen en zagen het WK vooral als een goede gelegenheid om mensen naar de kroeg te trekken. Binnen het bestuur zijn we er niet echt mee bezig geweest of het verantwoord was om de wedstrijden uit te zenden, daar hebben we het de afgelopen dagen pas over gehad. Achteraf hadden we er wel bewuster mee om kunnen gaan.”

De Smitse game night voetbal nederland-Senegal_interview2_ Fee Steijaert Shrey Khurana_21nov2022.
Voor Smitse-voorzitter Fee Steijaert gaf de gezelligheid de doorslag in de overweging om de wedstrijden uit te zenden. Beeld door: Shrey Khurana

Toch denkt Fee niet dat het bestuur dan een andere keuze had gemaakt. “We hebben uiteindelijk wel goede discussies gehad, maar onze overweging was vooral gezelligheid. Ik denk ook dat elke student wel weet wat er aan de hand is en dat er veel bewustzijn is gecreëerd.”

Ook in het Erasmus Paviljoen, het grand café op de campus, worden de wedstrijden uitgezonden. Maandagavond zitten een kleine twintig man tijdens het avondeten de wedstrijd te kijken; op de tv na heerst er verder niet echt een Oranje-sfeer.

Schaduwkanten

In de kantine bij Erasmus Sport worden alle wedstrijden uitgezonden die binnen de openingstijden van het sportcomplex vallen. De sportorganisatie van de universiteit verbindt zelfs een actie aan het WK: wie tijdens de groepsfase een sportpas koopt, krijgt zijn geld terug als Nederland wereldkampioen wordt. Bij de wedstrijd tegen Senegal kijken dertig sporters met een frietje naar de wedstrijd. Ook hier is het wat ingetogener dan bij de Smitse, er zijn geen oranje shirtjes te zien.

Er was wel discussie over de kwestie, vertelt Jon de Ruijter, directeur van Stichting Erasmus Sport, maar zijn collega’s en hij besloten de wedstrijden wel uit te zenden. “We hebben de kritiek op het WK gezien en het uitzenden is een heikel punt, maar sport is onze core business, dus daar hebben we de voorkeur aan gegeven.” Wel biedt Erasmus Sport ruimte voor discussie. Zo is er op woensdag 23 november in samenwerking met Studium Generale een World Cup Talkshow, waar ook aandacht wordt besteed aan de schaduwkanten van het WK.

Erasmus sport cafe game night voetbal Nederland-Senegal_Shrey Khurana
Ook bij Erasmus Sport is de wedstrijd van maandagavond te zien. Woensdagavond organiseren Erasmus Sport en Studium Generale een talkshow over het WK. Beeld door: Shrey Khurana

Studentenvoetbalvereniging R.S.V. Antibarbari besteedt juist weinig aandacht aan het WK. De vereniging organiseert geen evenementen en houdt geen acties rond het kampioenschap in Qatar. Helemaal boycotten doen ze niet; als een lid vraagt of de tv aan kan voor een wedstrijd is dat niet verboden.

em- voetbal qatar world cup

Lees ook

‘Virgil van Dijk kan eeuwige roem verwerven als hij nu iets doet’

AD, De Telegraaf, Metro, de Volkskrant. Allemaal bellen ze Sandra Meeuwsen om te vragen:…