Hogere huur

De vakbond verwijst naar de Landelijke Monitor Studentenhuisvesting van kenniscentrum Kences, die in september verscheen. Daaruit blijkt inderdaad dat internationale studenten per vierkante meter meer huur betalen dan Nederlandse studenten. Ook de totale prijs is hoger: als ze één kamer huren, zijn ze tussen de 70 en 85 euro meer kwijt.

Bij de LSVb kwamen afgelopen jaar vooral klachten binnen over het vinden van woonruimte: daar ging driekwart over. Andere studenten meldden problemen met contracten, servicekosten, energiekosten enzovoorts. Een enkeling kreeg met oplichters te maken.

De hogere prijzen laten zien dat discriminatie van internationale studenten een structureel probleem is, meent de studentenvakbond. En het begint waarschijnlijk bij woningen waar internationals niet welkom zijn, zodat die niet anders kunnen dan een duurdere woning kiezen.

Voorlichting

Onderwijsinstellingen en gemeenten moeten de studenten goed voorlichten, is een van de conclusies. Vooral kwesties rond borg, servicekosten en energiekosten vereisen heldere informatie, vindt de vakbond. Dan weten de studenten tenminste waar ze mee te maken krijgen.

Studentenhuisvesting huur tekort studentenwoningen renting studentenhuis woningnood Stock illustratie – Migle Alonderyte

Lees meer

Kamertekort blijft stijgen, kabinet komt met actieplan

In de twintig grootste studiesteden zijn er 27 duizend studentenwoningen te weinig. Door…

Lees één reactie