Student Sushumna, eerstejaars bachelor Management of International Social Challenges, zit in de lounge van het hostel CityHub aan de Witte de Withstraat. Op de geelgroene stoel naast haar staat een IKEA-tas waarin ze haar boodschappen stopt. Ze kwam op 8 augustus aan in Rotterdam en heeft twee weken in dit hostel verbleven. “Ik ben expres heel vroeg gekomen zodat ik rustig een kamer kon zoeken”, vertelt ze. Vanuit haar thuisland India lukte dat niet goed. “Ik was ook bang dat ik werd gescamd, want dat lees je overal.” Via Kamernet vond ze een kamer en maandag mocht ze intrekken in haar nieuwe kamer in Dordtselaan.

Naast Sushuma zit Han, ook eerstejaars MISOC. Zij blijft nog even in CityHub. Via HousingAnywhere heeft de Vietnamese student een kamer gevonden in Kralingen, maar haar contract gaat op 1 september in. De verblijfskosten van 69 euro per nacht zijn een aanslag op haar budget. “Ik kwam op 14 augustus aan voor de Eurekaweek, dus ik moet in totaal ruim duizend euro betalen voor het hostel. Maar ik heb geen andere keus. Ik ben al blij dat ik een kamer kon krijgen”, zegt ze.

Minder long stay

Steeds minder hostels bieden longstay-tarieven aan, blijkt uit een rondvraag van EM. CityHub heeft nog wel een maandtarief, maar StayOkay en KingKong hebben het geschrapt. “Tijdens de Eurekaweek konden studenten nog wel voor een week verblijven bij ons, maar nu bieden we alleen maar kortere periodes aan”, vertelt een medewerker van StayOkay. Ook KingKong doet hetzelfde. Het maximale verblijf daar duurt een week. Manager Bart den Uijl: “Nu alles weer normaal is, zijn wij meer gericht op toerisme. Het is rendabeler om losse dagen te verkopen dan een long stay.”

Stefano-hostel kingkong-feba sukmana
Stefano geniet van een middagje op het terras van het hostel KingKong voordat hij in zijn nieuwe kamer intrekt Beeld door: Feba Sukmana

De Italiaanse Stefano gaat de master Global History and International Relations volgen. Hij verblijft bij KingKong en viert dinsdag een feestje op het terras. “Ik heb net een bevestiging gekregen dat ik een kamer krijg op de Pleinweg”, zegt hij blij. Afgelopen zondag kwam hij aan in Rotterdam voor een bezichtigingsafspraak op maandag. “Ik had in allerlei Facebookgroepen gepost dat ik een kamer zocht. De eigenaar van dit appartement benaderde me omdat hij een huisgenoot zocht. Het is een kleine kamer, maar het is beter dan niks”, vertelt hij. Hij had tot woensdag gereserveerd in KingKong, maar zijn koffer heeft hij al ingepakt. “Ik heb een risico genomen om gewoon te komen zonder een plan”, vervolgt hij. “Maar ik heb puur geluk dat ik vanavond kan intrekken in mijn nieuwe kamer.”

Verhuizen naar een hotel

De schaatshal op sportcomplex Toepad is deze week leeg, vertelt Ruben van Goor van The Sleeping Agency. “Volgende week is het ook niet zo heel druk. Tot nu toe hebben we tien reserveringen.” De receptionist van hostel ROOM ziet nog wel studenten rondlopen. “We hebben natuurlijk geen overzicht van hoeveel studenten er precies zijn, omdat we dat niet vragen bij de reserveringen, maar het zijn er minstens tien”, vertelt ze.

Vanuit ROOM sleept student Madeleine (Communicatie en Media) haar koffer mee naar de tramhalte Vasteland. Voor de Eurekaweek kwam ze tien dagen geleden vanuit de Duitse Neurenberg naar Rotterdam, ook al had ze nog geen kamer. “Het plan was dat ik na de Eurekaweek tijdelijk bij een nicht in Amsterdam logeerde totdat ik een kamer vond”, vertelt ze. Maar tijdens de introductieweek heeft een groepsgenoot een idee om samen een hotelkamer te boeken bij de Novotel Brainpark. “Ik vond het een briljant idee. Het is gezellig en op steenworp afstand van de universiteit”, vertelt ze. “En het is net eens zo duur.” Voor een driepersoonskamer betalen ze per nacht rond de veertig euro per persoon. Bij ROOM was ze 38 euro per nacht kwijt voor een dorm die ze deelde met veertien mensen. “Bij Novotel kan ik tenminste rustig douchen en rondlopen in mijn badjas”, lacht ze.

Madeleine kan tot 6 september bij Novotel logeren. Als ze daarna nog geen kamer kan vinden? “Dan moet ik alsnog uitwijken naar Amsterdam”, zegt ze met een zucht. “Ik hoop toch dat het niet zo ver komt. Ik heb geen zin om te pendelen en ik vind het zo leuk hier in Rotterdam.”