De panelleden zijn geselecteerd via een open oproep aan alle voormalige en huidige EUR-studenten die onderzoek hebben gedaan naar ongelijkheid. Of de discussie nu gaat over discriminerende elektronische tolheffing in Johannesburg of de sociale en politieke implicaties van Google Maps in Santiago de Chile, alle 24 panelleden hebben als doel ‘van en met elkaar te leren en bij te dragen aan oplossingen voor prangende sociale kwesties’, aldus Lis Camelia, een van de organisatoren van het evenement.

Persoonlijk worden

Alex Huang, derdejaars MISOC-student en panellid tijdens de Learning in Action-sessie, is bijzonder te spreken over het persoonlijke karakter van het symposium. “We leren om niet te persoonlijk te zijn bij het doen van onderzoek, maar veel van de onderwerpen die hier door de studenten werden gepresenteerd waren precies dat, heel persoonlijk. Dat is wat het goed maakte, je kon de passie zien.”

Alex denkt dat zulke diepgaande gesprekken over ongelijkheid, verweven met persoonlijke ervaringen, ‘heel zeldzaam’ zijn op de campus. “Studenten konden delen waar ze zich echt gepassioneerd over voelden zonder filter of beperkt te worden door universitaire normen en cultuur. Velen voelden een gevoel van gemeenschap hier op het symposium.”

Minh is het daarmee eens. Hij is een derdejaars IBCoM-student uit Vietnam die zegt veel racisme in Nederland te ervaren, vooral door de pandemie. Hij benadrukt dat als je ‘dieper graaft en echt met mensen praat om hun individuele en persoonlijke ervaringen te leren kennen’, je een heel nieuw perspectief krijgt. “Daarom is het geweldig om te zien dat andere studenten zich richten op het bestrijden van ongelijkheden, zoals racisme.”

Foucaultiaanse foto's

Na een spoken word-optreden van dichter Kwinnie Le, moet het publiek een van de foto’s op de houten vloer van De Machinist kiezen, waarop de straten van Rotterdam staan afgebeeld. Achter op elke foto schrijven ze gedachten en notities en de deelnemers die dezelfde foto uitkiezen, moeten elkaar in de zaal zien te vinden om erover te discussiëren. “Dat is erg Foucaultiaans”, “Het panopticum is nu alomtegenwoordig in onze smartphones”, “Mensen zitten niet meer in hun buurt”, “Moet ik naar San Francisco verhuizen?”, zeggen de deelnemers terwijl ze een foto bekijken van een bewakingscamera op het Watergeusplein.

Studenten, panelleden en docenten nemen deel aan het gesprek en verdiepen zich in de betekenis van ongelijkheid terwijl ze langs de verschillende foto’s en posters van de gepresenteerde onderwerpen lopen. Tijdens de borrel wordt er zo een voorproefje van gelijkheid bereikt op de tweede verdieping van De Machinist.