Directe aanleiding is een bijdrage van Forum voor Democratie aan een debat in de Tweede Kamer over bemoeienis van het ministerie met OMT-adviezen. Kamerlid Gideon van Meijeren beschuldigde OMT-voorzitter Jaap van Dissel van leugens en corruptie en drong aan op zijn ontslag.

Overtreffende trap

Marion-Koopmans-Rafael-Philippen

Lees meer

Viroloog Koopmans is bedreigingen zat, rector spreekt haar steun uit

Na de zoveelste agressieve mail aan haar adres vraagt viroloog Marion Koopmans het…

“Helaas was dit geen incident, maar een zoveelste overtreffende trap in belediging van wetenschappers door een bepaald deel van het parlement”, aldus de brief, die waarschuwt dat zulke beschuldigingen het vertrouwen in de wetenschap ondermijnen en de veiligheid van wetenschappers in gevaar brengen. Bovendien hebben zulke verdachtmakingen ervoor gezorgd dat sommige mensen om verkeerde redenen vaccins weigerden, waardoor een deel van hen aan corona is overleden.

Van Meijeren kreeg overigens weerwoord van VVD, CDA, D66, Omtzigt, SP en DENK. “Alsof de man smeergeld zou hebben aangenomen van het ministerie of zo”, zei DENK-Kamerlid Tunahan Kuzu. “Dit soort onzin werp ik echt verre van mij.”

Ook plaatsvervangend Kamervoorzitter Martin Bosma (PVV) probeerde Van Meijeren in te tomen: “U gebruikt steeds heel nare, harde woorden die totaal onnodig zijn, en dan ook nog eens tegen iemand die zich hier niet kan verweren. Ik vind het heel kwalijk.” Uiteindelijk schorste hij de vergadering.

Stelling nemen

Bonten en Koopmans vinden dat de Kamerleden en de media ‘nog krachtiger’ stelling moeten nemen. “Sta niet toe dat de parlementaire immuniteit misbruikt wordt om ongefundeerde beschuldigingen en verdachtmakingen te uiten.”

Marion Koopmans – studio erasmus

Lees meer

Universiteiten richten meldpunt op voor bedreigde wetenschappers

In de strijd tegen bedreiging en intimidatie van wetenschappers richten de Nederlandse…