De Student Wellbeing Week is in de afgelopen jaren meerdere keren georganiseerd. Wat is precies het doel van deze week?

“Als universiteit willen wij kenbaar maken dat wij het welzijn en de persoonlijke ontwikkeling van studenten hoog in het vaandel hebben. Tijdens deze week organiseren we veel welzijnsactiviteiten, hiermee willen wij laten zien wat de Erasmus Universiteit haar studenten te bieden heeft. Het is belangrijk voor studenten, maar ook voor docenten, om niet alleen te focussen op het halen van goede cijfers, maar ook op de persoonlijke ontwikkeling Om op zoek te gaan naar de persoon achter de student. Daarnaast is het ook gewoon een heel leuke week met activiteiten voor ieder wat wils.”

Jullie organiseren onder andere workshops zoals kickboksen en zelfverdediging, maar ook activiteiten zoals ijsbaden en ‘speedfriending’. Hoe weten jullie of deze week echt nut heeft voor studenten?

“Natuurlijk is het afwachten op de evaluatie en de reacties die we achteraf krijgen van studenten, maar op de voorgaande Student Wellbeing Weeks reageerden veel studenten positief. We hopen dan ook dat studenten zich gemotiveerd voelen om dit soort fysieke of creatieve activiteiten als gewoontes over te nemen, want het is belangrijk om niet alleen maar cognitief bezig te zijn, maar er ook fysiek even tussenuit te gaan.

“Naast fysieke en creatieve activiteiten bieden we ook na de welzijnsweek veel workshops aan. Als je bijvoorbeeld perfectionistisch bent en hier problemen mee hebt, kun je meedoen aan een cursus omgaan met perfectionisme. Zo bieden wij nog meer welzijnsworkshops.”

Rianne van der Zanden1 – Floris Vlasveld
Rianne van der Zanden is programmamanager studentenwelzijn. Beeld door: Floris Rietveld

Wat hebben jullie geleerd van de voorgaande weken?

“In de voorafgaande weken kwamen wel eens wat bekendere mensen lezingen geven, maar al snel hadden wij door dat dit door studenten vaak werd gezien als een soort college. Wat we merkten is dat studenten liever even actief bezig zijn. Tijdens deze welzijnsweek kunnen ze zich dan ook lekker uitleven, nieuwe ervaringen opdoen en nieuwe contacten opdoen met bijvoorbeeld medestudenten. Vooral nu na corona is dit van belang, want er zijn veel studenten zijn die zich niet prettig hebben gevoeld in de coronatijd en soms zelfs serieuze mentale problemen hebben ontwikkeld. Natuurlijk is het goed om te studeren, want daar is de universiteit ook voor, maar het is ook goed om oog te hebben voor de persoon achter de student. Dat willen wij heel erg benadrukken.”

Ook de Living Room op de campus is weer open. Welke rol speelt de Living Room tijdens deze week?

“We organiseren er allerlei workshops, maar we hebben ook een ruimte waar studenten spelletjes kunnen doen of even kunnen luieren in de massagestoelen. Die zijn heel erg in trek bij de studenten. Nieuw is het persoonlijk ondersteuningscentrum, dat blijft ook na de week open. Hier kunnen studenten terecht met allerlei vragen. Er zijn getrainde studenten die antwoord kunnen geven op je vragen. Dit is laagdrempeliger voor studenten dan bijvoorbeeld naar vertrouwenspersonen of studieadviseurs te gaan. Als ze even ergens mee zitten kunnen ze meteen hier terecht. Zo willen wij zorgen dat het taboe eraf gaat. Studenten hoeven zich daar niet voor te schamen. Vooral in deze levensfase verandert er veel en moet je heel snel veel keuzes maken, wat voor stress en onzekerheid kan zorgen. Zo’n ondersteuningscentrum kan hierbij helpen. Mocht de student meer nodig hebben dan kan deze worden doorverwezen naar professionals binnen de universiteit.”

Lees meer

Wellbeing Week: studenten maken van hun zelfportret een NFT

Tijdens de Student Wellbeing Week gaat een van de workshops over hoe je een NFT kunt…

Lees één reactie