Bron: youtu.be

Spot is de gele robothond die je misschien een keertje hebt zien rondlopen op de campus. Tijdens de opening van tech-festival YouNite afgelopen donderdag danst de robot met Codarts-student Melody.

“Melody kwam naar ons toe en zei: ik wil met de dans een verhaal vertellen over de relatie tussen mensen en robots. Daarvoor hebben we een video gemaakt waarin Spot rondloopt op de campus en verstoppertje speelt met Melody. Uiteindelijk ontmoeten ze elkaar op het podium waar ze samen dansen”, vertelt Josephine Lugt van tech-platform Yes!Delft, dat de robothond anderhalf jaar geleden heeft gekocht. “De boodschap is: mensen hoeven niet bang te zijn voor robots, want we kunnen samen mooie dingen maken.”

Dansrepetitie

Om Spot te laten dansen heeft Yes!Delft software geïnstalleerd in de robothond om de muziek en de bewegingen te programmeren. “Het is een heel interessant proces geweest”, vertelt Sylvestre Maduro van Yes!Delft. “We deden veel repetities met Melody en Spot. De robot is misschien wel duizend keer gevallen. Dus als je krasjes ziet dan komt dat waarschijnlijk door de dansrepetities.”

Wetenschappelijke doeleinden

Tot nu toe gebruikt Yes!Delft Spot voor wetenschappelijke doeleinden. Ze hebben Spot bijvoorbeeld meegenomen naar station Amsterdam Centraal om de Nederlandse Spoorwegen te helpen met data verzamelen.