Adinda beschouwt zichzelf als de minst lenige persoon ter wereld, maar dat weerhoudt haar er niet van om bachata uit te proberen, een dans uit de Dominicaanse Republiek die "sensuele heuprollen" vereist. Bron: www.youtube.com

'Je moet de muziek voelen om bachata te dansen'

Ik ben doodsbenauwd om op de dansvloer te gaan staan, want ik heb nog nooit eerder een dansles gevolgd en ben waarschijnlijk de minst flexibele persoon ooit. Armando Tellerias, de dansleraar, vertelt dat bachata een dansstijl is die ontstaan is in de Dominicaanse Republiek. De dans zelf werd populair in de jaren zestig. Bachata is begonnen als muziekgenre en mensen hebben daarop een dans gemaakt, zegt hij. “Het begon met illegale feesten en veroverde het hele land. Nu is de dans wereldwijd bekend.” Volgens Armando is het belangrijk om bij de bachata de muziek te voelen.

Dansen met een partner

Psychologiestudent Nona Beesemer beschrijft hoe de sessie meestal begint: “We doen eerst een warming-up met een beetje solodansen en wat eenvoudige bachatabewegingen voordat we een partner zoeken.”

Eerst leren we de ‘hip-roll’, de specifieke heupbeweging, en hoe je van plaats wisselt. Adriaan Fleckenstein (Klinische psychologie) vertelt dat hij dol is op bachata en de danssessies. “Ik geniet ervan en ben blij dat we elke week iets nieuws leren.”

Ik moet een tijdje alleen dansen omdat er geen leidende partner beschikbaar is, maar even later helpt Jan-Willem van Soest me. “Bachata bestaat vooral uit veel heupbewegingen, daarom was het in het begin een beetje moeilijk”, legt hij uit.

Dus: hoe moeilijk kan het zijn? Ik geef het een 8,5. Ik ben slecht in dansen maar zou het zeker fijn vinden om nog eens uit mijn comfortzone te komen en mee te doen met een sessie.