Het regent pijpenstelen woensdagavond. De deur van de NSR-sociëteit aan het Eendrachtsplein staat halfopen. Binnen staan twee studenten in de keuken tussen de kratten bier en de zakjes chips. “Wij zijn van CSFR, we delen het gebouw met het NSR”, reageert een student op de vraag of ze na het bidden gaan feesten. Ze doen dus niet mee. “En ja, wij hebben straks vanaf 22.00 uur een feest.” CSFR is de ‘concurrerende’ christelijke studentenvereniging van de NSR.

In contact komen met God

Empty room – Association – April 2022 – Ali Alshamayleh
De gebedskamer van NSR Beeld door: Ali Alshamayleh

In de kelder van het gebouw bevindt zich de gebedsruimte van NSR. In de gang naar de kamer staat een boekenkast met het boek Hoe moet je bidden? Een praktisch boek voor gewone mensen op de bovenste plank.  In de kamer staan een bank, een paar stoelen en een klein tafeltje, met in de hoek een bureau vol knutselwerkjes, zoals kaartjes met de teksten ‘Genade tilt je op’ en ‘Met de heer aan mijn zijde, heb ik niets te vrezen!’ erop. Een bord met gebedspunten hangt aan de terracottamuur, met daarnaast foto’s van wereldleiders zoals Macron, Rutte en Poetin.

Mood board – Association – April 2022 – Ali Alshamayleh
Het bord met gebedspunten en foto’s van wereldleiders Beeld door: Ali Alshamayleh

In de kleine kamer van 9m2 zitten zes studenten. Ze zijn net klaar met hun gebed. “Tijdens de gebedsweek kunnen studenten deze ruimte een of twee uur reserveren om samen te bidden, de bijbel te lezen of over het geloof te praten”, vertelt bestuurslid Eveline van Seters. “We organiseren een gebedsweek in de hoop dat meer mensen in contact komen met God. We nodigen iedereen uit om hiernaartoe te komen. Onze vereniging is natuurlijk voor christelijke studenten, maar het is juist tof als we ook een gesprek kunnen aangaan met niet-gelovigen.”

Bidden voor de wereld

Hoe een bidsessie eruitziet is elke keer anders, maar deze keer studenten hebben het heel gestructureerd aangepakt. “We begonnen met tien minuten voor onszelf, even onze gedachten op een rijtje zetten of bijbel lezen”, zegt student Mariëtte. Daarna gingen ze samen bidden aan de hand van verschillende thema’s, van groot naar klein. “Eerst zijn we begonnen met de wereld, daarna Nederland, Rotterdam, NSR en als laatste onszelf en de mensen om ons heen. We bidden om de beurt. Als je wat te zeggen hebt, dan zeg je het gebed voor de groep.” De structuur van het gebed helpt student Anne-Lot. “Je hebt zo veel om voor te bidden en je bent hier ook met een groep, dus dat houdt het overzichtelijk.”

‘Ik bid voor alle mensen die hard geraakt zijn door corona en de oorlog in Oekraïne. Ook voor de derdewereldlanden waar armoede en honger gigantisch toenemen’

Student Daniël

Waar bidden ze deze keer het meest voor? “Voor alle mensen die hard geraakt zijn door corona en de oorlog in Oekraïne. Ook voor de derdewereldlanden waar armoede en honger gigantisch toenemen”, vertelt student Daniël. De ellende in de wereld raakt hem diep. “Lastig om uit te leggen waarom dat zo is. Het is een ver-van-mijn-bedshow, maar ik leef oprecht mee. Ik geloof dat we een God hebben die ons hart aanraakt, dus ons hart wordt gebroken waar Zijn hart door wordt gebroken.”

Rejoice sign – on shelf – association – April 2022 – Ali Alshamayleh
Beeld door: Ali Alshamayleh

Inspirerend

Welk woord zouden ze gebruiken om hun gezamenlijke gebed te omschrijven? “Inspirerend”, antwoordt Mariette. “Ik merk aan mezelf dat als ik met een groep aan het bidden ben, ik heel erg geïnspireerd word door de dingen die andere mensen zeggen en raken. Soms zijn het dingen waar ik niet eerder over nadacht.”

Er wordt op de deur geklopt, de volgende groep wacht in de gang. De studenten pakken hun spullen en verlaten de kamer. De volgende sessie start met dankbetuigingen en een gebed voor de naasten. Op de achtergrond hoor je de muziek en het geroezemoes van een verdieping hoger. De gang ruikt naar bier. Het is 22.00 uur geweest, het feest van de CSFR is al begonnen.