De klinkers tussen het Sandersgebouw en Mandeville zijn niet allemaal even breed. Een probleem waar de net afgestudeerde Marit de Ridder nooit eerder bij stil heeft hoeven staan. Tot duidelijk werd dat daar het regenboogzebrapad zal komen. “Je kunt niet de ene kleur breder maken dan de andere”, zegt Marit. Je wilt immers niet de indruk wekken dat de ene kleur belangrijker is, legt ze uit. De oplossing komt van het meedenkende architectenbureau: over de hele lengte van het pad zullen de kleuren evenveel oppervlakte krijgen. Hoe dit er precies uit zal zien, is nog niet duidelijk. Het definitieve ontwerp van het pad laat nog even op zich wachten.

Tinbergenplaza_TH_maart 2022
Over het hele plein komt het regenboogzebrapad, tot de deur van Mandeville

Symboolpolitiek of helpt het echt?

De Ridder is geen onderdeel van de LGBTIQ+-gemeenschap, vertelt ze. Eerder, tijdens haar bachelor in Groningen, zette zij zich in voor een regenboogzebrapad. Vorig jaar zag ze dat je voor het Hummingbird Fonds (een onderdeel van het fonds van de Rotterdam School of Management) ideeën kon pitchen. “Ik ging praten met Diversity and Inclusion, met COC Nederland, met Erasmus Pride”, zegt Marit. “Ook ik vraag mij af: waarom is dit er niet al? Maar dit regenboogpad is niet voor mij, dus ik wilde wel dat deze organisaties het idee zouden steunen. En dat deden ze volledig.”

Het regenboogzebrapad moet, zoals Marit het stelt, ‘in your face’ zijn. “Je hoort toch wel eens dat mensen homoseksualiteit ‘allemaal prima vinden’ maar dat ze het niet willen zien. Wat een onzin. Het is toch absurd dat niet zomaar alle mensen hand-in-hand kunnen lopen met hun partner! Een vriend van mij durft dat niet, omdat het onveilig voelt.” Met een regenboogpad geef je volgens De Ridder een signaal af: hier mag je zijn wie je bent.

Ook hoopt De Ridder dat studenten het gesprek met elkaar aangaan dankzij de regenboogkleuren. “Als je gaat studeren, ontdek je wie bent en wie je wil zijn. Ik hoop dat hierdoor gesprekken makkelijker op gang komen. Misschien durven studenten zo tegen vrienden te zeggen dat ze niet hetero, maar bi zijn, om maar een voorbeeld te geven. En eerlijk”, zegt Marit, “tussen al deze grijze gebouwen kunnen we wel wat kleur gebruiken, toch?”

Alle kleuren van de regenboog en meer

De kleuren rood, oranje, geel, groen, violet, lichtroze, lichtblauw, wit, bruin, zwart en geel met een paarse cirkel zullen over het hele Tinbergenplaza lopen. “De kleuren van de regenboogvlag blijven zich ontwikkelen”, vertelt Marit. “In dit ontwerp hebben we daarnaar gekeken. De kleuren voor transgender mensen, het lichte roze, blauw en wit, en de paarse cirkels van interseksualiteit komen dus ook op dit pad terug.”

Ergens in de komende maanden worden de stenen geschilderd in de juiste kleurcodes. Over een paar jaar wordt het plein opnieuw ingericht. Dan komen er gekleurde stenen, want dat is duurzamer dan steeds opnieuw verven. Wanneer dit allemaal gaat gebeuren is nog onbekend. Ergens in de lente van 2022, laat de universiteit weten.

Dat duurzame idee komt van de universiteit, ook de locatie was een keuze van de EUR. Van beide ideeën wordt Marit erg vrolijk. Aanvankelijk zei de universiteit ‘nee’ tegen het idee, maar na een paar maanden kwam ze daarop terug. “Waarom weet ik niet, maar ik ben er wel erg blij mee. Ik kan niet wachten tot ik het eindresultaat zie.”

Waarom de universiteit eerst ‘nee’ gaf op het voorstel van Marit is niet duidelijk. Deze vraag is wel voorgelegd aan de universiteit, maar hier kon geen antwoord op gegeven worden.