Waarom doet EM onderzoek naar seksueel grensoverschrijdend gedrag onder studenten?
Omdat het veel voorkomt. 11 procent van de vrouwelijke studenten in Nederland maakt tijdens hun studietijd verkrachting mee, bleek vorig jaar uit onderzoek in opdracht van Amnesty International. Studenten zitten ook in de leeftijdsgroep waarin seksuele grensoverschrijding veel voorkomt. Dat varieert van seksueel geweld tot ongewenste opmerkingen of straatintimidatie.
Waar niet veel over bekend is, is in hoeverre verschillende vormen van seksueel grensoverschrijdend gedrag in het studentenleven plaatsvinden. Wat gebeurt er bijvoorbeeld in studentenhuizen, bij verenigingen, binnen de muren van de universiteit of in woongebouwen op de campus? En hoe is het om elkaar daarna weer tegen te komen in een college?
Wordt dat niet al lang geregistreerd?
Jawel, via meldingen bij vertrouwenspersonen en officiële klachten bij de commissie Ongewenst Gedrag. Maar er is maar heel beperkt zicht op wat er daadwerkelijk gebeurt. Er worden nauwelijks officiële klachten ingediend. In vijf jaar tijd (tussen 2016 en 2020) werden slechts tien klachten behandeld door de commissie die gaat over ongewenst gedrag op de universiteit, en dan hebben we het over klachten over álle vormen van ongewenst gedrag op de universiteit.
Ook de vertrouwenspersonen hebben weinig zicht op de ongewenste ervaringen van studenten. Het aantal meldingen van (seksueel) grensoverschrijdend gedrag is dan wel gestegen in de afgelopen jaren, maar de vertrouwenspersonen denken dat ze slechts het topje van de ijsberg zien. In hun jaarverslagen van 2019 en 2020 pleiten ze daarom voor universiteitsbreed onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag onder EUR-studenten. Met die suggestie is tot op heden niets gedaan.
Hoe zit het onderzoek van EM in elkaar?
De afgelopen twee maanden hebben we tientallen studenten gesproken. We zijn in rapporten, onderzoek en procedures gedoken, en hebben experts geïnterviewd. Om voorbij de incidenten te kijken hebben we een enquête ontwikkeld, met hulp van onderzoekers van het Erasmus Love Lab, het Diversity & Inclusion Office en een vertrouwenspersoon. Die enquête kun je momenteel invullen.
Waarom zou ik meedoen als ik nooit iets vervelends heb meegemaakt?
Dat is zeker zo belangrijk. Seksuele grensoverschrijding gaat niet alleen over ervaringen, maar ook over gedrag. Het gaat ook over houdingen, wel of niet gedeelde normen en waarden, context of de omgeving. Daarom willen we ook weten wat studenten zien als grensoverschrijdend, wat ze verwachten van de universiteit en hoe ze zichzelf gedragen. Misschien heb je er nog nooit over nagedacht. Of misschien heb je zelf weleens getwijfeld of je over iemands grenzen heen bent gegaan. Ook dan is het belangrijk dat je meedoet.
Is het wel veilig om die enquête in te vullen?
Ja, je antwoorden zijn anoniem en niet te herleiden tot een individu. De website van EM wordt niet gehost door de universiteit. Je kunt ervoor kiezen om contactgegevens achter te laten, dan kunnen we je bereiken met eventuele vervolgvragen. Doe je dat liever niet maar wil je wel je verhaal kwijt, dan kun je ons ook rechtstreeks benaderen. Je kunt Feba mailen op [email protected] en Tim op [email protected]. Of kom langs bij ons kantoor HB-108.
We kunnen helaas niet garanderen dat universiteitsmailboxen 100 procent veilig zijn. Daarom hebben we ook een speciaal mailadres voor iedereen die anoniem iets wil melden: [email protected].
Het kan zijn dat je negatieve gedachtes of gevoelens krijgt door het invullen van de enquête of het lezen van onze stukken over grensoverschrijdend gedrag. Dan kan het een goed idee zijn om er met iemand over te praten, bijvoorbeeld met een vertrouwenspersoon. Het Centrum voor Seksueel Geweld is een goede plek om professionele hulp te zoeken als je ooit een ongewenste seksuele ervaring hebt meegemaakt.
Wat gebeurt er met de resultaten van het onderzoek?
We verwachten dat we de resultaten eind april kunnen delen. Dat doen we in een serie journalistieke producties, bijvoorbeeld nieuws- en achtergrondartikelen en video’s.