Observant stapte naar de politie met een mail van de groep Anonymous. In die mail wordt de ddos-aanval opgeëist. Het politieonderzoek is inmiddels stopgezet, schrijft het universiteitsblad. Het is niet duidelijk geworden wie er precies achter de aanval zit.

In de mail beschuldigen hackers Observant van ‘valse journalistieke en hatelijke opinieartikelen’. Ze zien steeds vaker racisme en transfobie op de site, schrijven ze. Bovendien dreigen ze de site opnieuw uit de lucht te halen als er iets wordt gepubliceerd dat hun niet zint.

Oorzaak cyberaanval

Eerder werd Observant al transfobie verweten door studentengroep Feminists of Maastricht (FOM). De actievoerders zijn van mening dat het blad in een nieuwsbericht over gratis tampons en maandverband op de campus moest spreken van ‘mensen’ die menstrueren in plaats van ‘vrouwen’ die menstrueren.

Als dat bericht niet werd aangepast, zou de groep hun ‘gemeenschap mobiliseren’. Is de cyberaanval daar het gevolg van? “Daar valt geen zinnig woord over te zeggen”, schrijft Observant. FOM weigert vragen van het blad te beantwoorden.

Collegevoorzitter van de Universiteit Maastricht Rianne Letschert noemt de cyberaanval ‘shocking‘. Het raakt de vrijheid van pers en van meningsuiting, zegt ze. “Als je het ergens niet mee eens bent, als je van mening verschilt, dan voer je op een respectvolle manier het debat.” Ze hoopt dat ‘organisaties die verbonden zijn aan de UM zich nooit verlagen tot zulke acties’.