Als zeventienjarige middelbare scholier stond Hendrik van Hout in 2018 op de lijst van het CDA in de Brabantse gemeente Gemert-Bakel. Als nummer 16 wist hij dat hij geen kans maakte op een zetel, maar het ging toen nog vooral om de ervaring. Vier jaar later is dat heel anders. Hij is in de tussentijd toch raadslid geworden en zit nu vol in de hectiek van de campagne. Daardoor komt zijn deeltijdstudie Rechten aan de EUR tijdelijk op het tweede plan.

Oud papier

Van plek 16 op de lijst naar een plek in de gemeenteraad lijkt een enorme stap, maar dat valt bij het CDA in Gemert-Bakel wel mee. De partij haalde in 2018 11 van de 23 zetels en omdat er de afgelopen drie jaar meerdere raadsleden doorschoven naar een wethouderspost of verhuisden kwam het bestuur afgelopen zomer bij Van Hout uit. “Of ik tot aan de verkiezingen in de gemeenteraad wilde plaatsnemen. Ik heb altijd het gevoel gehad dat ik als ik ergens een mening over heb en iets wil veranderen, daar actief iets aan moet doen. Dus dit leek mij een hele mooie stap.”

Alleen was er één probleem. Vanwege zijn studies aan de EUR en de Universiteit Leiden woonde hij helemaal niet meer in Brabant, maar in Den Haag. “Dus ik moest terug naar huis, dat was even wennen. Maar met mijn ene studie was ik net klaar, dus het kwam ook goed uit.” Zijn periode als raadslid is Van Hout over het algemeen goed bevallen. “Je mag als een van de 23 mensen besluiten over jouw gemeente nemen. Dat is erg eervol. Maar ik moest wel wennen aan de politieke spelletjes waar je af en toe mee te maken krijgt.”

Hij gebruikt een van zijn speerpunten als voorbeeld. “Ik wilde graag de Nee/Nee-stickers voor reclamefolders als standaard invoeren, zodat bewoners actief moeten aangeven dat ze reclamefolders en huis-aan-huisbladen willen ontvangen. Dat bespaart enorm veel papier. In de fractie merkte ik niet veel enthousiasme en dat was omdat veel verenigingen in het dorp oud papier ophalen. Ik begrijp dat er weerstand was, maar ik had gehoopt zoiets toch voor elkaar te krijgen.”

Mooi avontuur

Ondanks dat hij met veel plezier terugkijkt op zijn politieke carrière tot nu toe, staat hij op de onverkiesbare plek 14 op de lijst. En dat is niet omdat zijn fractiegenoten het niet in Van Hout zien zitten. “Ik wil weer terug het studentenleven in. Raadslid kan ik nog heel mijn leven zijn en ik denk dat ik met meer ervaring een belangrijkere rol kan spelen. Maar het was een heel mooi avontuur. Ik ben blij dat ik het heb gedaan, ik heb er totaal geen spijt van.”