In de Smitse ging woensdag om 16.00 uur weer open. De bar ging binnen enkele minuten van nul naar honderd. Het klonk er als vanouds: gelach, vrolijk rinkelende glazen en geklets.

Terwijl tientallen studenten in de rij staan te wachten, haasten de bestuursleden en tappers zich om onderzetters neer te leggen, de drankjes te ordenen en de tafels schoon te maken. In een zeldzaam moment van rust in deze chaos legt Mart Soetekouw, voorzitter van het bestuur, uit dat dit studenteninitiatief volledig door vrijwilligers wordt gerund om studenten van drankjes te voorzien. “We hopen de studenten op de campus te verbinden door elkaar hier te laten ontmoeten.” Het vijfkoppige bestuur wisselt jaarlijks. De bar was sinds november 2021 gesloten vanwege het coronavirus.

line for in de smitse reopening – urmi vallassery
De rij vlak voor In de Smitse openging afgelopen woensdag. Beeld door: Urmi Vallassery

Nieuwe regels

“We zijn erg enthousiast om weer open te gaan, hoewel het soms moeilijk is om aan alle maatregelen te voldoen, zoals afstand houden en de maximale capaciteit bewaken”, legt Mart uit. Maar ondanks alle regels staat het bestuur te trappelen om de sfeer terug te brengen. “En we kijken vooral uit naar de toekomst als er geen beperkingen meer zijn en het eindelijk weer normaal voelt.”

Vera Breijer, bestuurslid interne zaken, beschrijft haar gevoel vlak voordat de campuskroeg opengaat: “Het is ook een beetje onwennig, al die mensen die daar staan te wachten om binnen te komen. Maar het is goed. Ik was eerst een beetje bang dat er niet genoeg mensen op de campus zouden zijn om mee te doen.”

Voorbereidingen

“We hebben twee weken geleden al geoefend, voor het geval we open zouden gaan. We hadden alleen niet gedacht dat het zo snel zou zijn. Dat heeft ons wel geholpen”, zegt Vera. Het team verzamelde al hun voorraden en ging meteen naar de verlaten bar en ruimde die zo veel mogelijk op. Iedereen stond te popelen voor de opening.

Een deel van het team is de hele dag bezig geweest met boodschappen om ervoor te zorgen dat de kroeg op tijd open kon. Vijf leden geven bliksemsnel glazen aan elkaar door, met blozende wangen van het harde werken.

Eindelijk!

reopening in de smitse thijs en jose – urmi vallassery
Studenten Thijs en Jose genieten van een biertje.

Volgens afspraak gaan om 16.00 uur de deuren open. Aan de deur controleert een medewerker de CoronaCheck App. Café In de Smitse leeft eindelijk weer. De eerste die binnenkomt, Jose Marquez, steekt zijn vuisten in de lucht, grijnst onder zijn mondkapje, roept ‘eindelijk!’, en de dreunende beats beginnen. De masterstudent verklaart zijn opluchting: “Ik ben gewoon blij. Echt lang had ik het gevoel dat er niets openging, alles was dicht, zelfs in de kerstvakantie was er niets te doen.”

Zijn leeftijdsgenoot Thijs deelt hetzelfde sentiment. “Socializen in een bar is heel anders dan thuis. De sfeer is toch niet hetzelfde.” De twee nippen vol goede zin aan hun biertjes. Economiestudent Tom schuift ook aan. “We hadden wel kleine feestjes in studentenhuizen, maar dit is veel beter. Drinken van de tap is anders”, zegt hij lachend.