Schelhaas (1971) is sinds 2015 hoogleraar Privaatrecht bij de ESL. Daarnaast is zij vanaf 2020 vicedecaan bacheloropleidingen en daarmee verantwoordelijk voor de bacheloropleidingen Criminologie, Fiscaalrecht en Rechtsgeleerdheid.

De jurist heeft gestudeerd in Leiden en is daarna Assistent in Opleiding en universitair docent geweest bij de Universiteit Utrecht. Daar deed zij ook haar promotieonderzoek naar het boetebeding in het Europees contractenrecht. Bij de ESL richt professor Schelhaas zich in haar bachelor- en masteronderwijs en onderzoek voornamelijk op het verbintenissenrecht en dan met name het commerciële contractenrecht.

Expertise aan de praktijk koppelen

Schelhaas wil graag beginnen als nieuwe decaan van de ESL. Zo laat ze in een reactie weten: “Ik ervaar het als een jonge, weinig hiërarchische, open en dynamische faculteit met een hoog no-nonsens gehalte, dat past bij mij. We hebben veel studenten met een migratieachtergrond, waarmee we een mooie afspiegeling zijn van de maatschappij en vervullen een regio-functie in het onderwijs. In onderwijs en onderzoek hebben wij veel contact met de praktijk, en denken als juristen mee met maatschappelijke problemen.”

Jarenlange ervaring

Ed Brinksma, voorzitter College van Bestuur en voorzitter van de selectiecommissie, is verheugd met deze benoeming en kijkt uit naar de samenwerking met de nieuwe decaan. “Harriët Schelhaas heeft niet alleen een uitstekende wetenschappelijke staat van dienst, maar heeft ook jarenlange ervaring als advocaat. Zij is uitstekend op de hoogte van het reilen en zeilen binnen de faculteit op het gebied van onderwijs, onderzoek en zeker ook het management. Met deze gedegen basis zal zij uitstekend leidinggeven aan de ESL.”

De nieuwe decaan volgt op 1 januari Suzan Stoter op, die in 2013 als decaan werd benoemd en de eerste vrouwelijke decaan van de EUR was. Suzan Stoter gaat de faculteit en universiteit niet verlaten. Volgens een woordvoerder kijkt het College van Bestuur op welke wijze zij haar bestuurlijke ervaring verder voor de EUR kan inzetten.