“We proberen studenten te helpen bij de start. Volgens mij is onze belangrijkste boodschap: begin nu over je loopbaan na te denken, zorg voor de juiste instelling want nu is niet te vroeg”, vertelt Meike Kiestra. Lisanne Keir en Kiestra zijn career development managers bij het RSM Career Center. Zij helpen en begeleiden studenten actief met een aanbod van workshops over netwerken, LinkedIn, sollicitatiegesprekken, cv’s en sollicitatiebrieven schrijven.

Wie ben ik?

“De drie belangrijkste vragen die je moet beantwoorden zijn: Wie ben ik? Wat wil ik? En hoe kom ik daar?”, legt Keir uit. “Deze vragen hebben direct te maken met personal branding en met je persoonlijke ontwikkeling. Twee onderwerpen waaromheen we een hele cursus hebben opgebouwd.” Die cursus is gemaakt door universitair hoofddocent Marketing Maciej Szymanowski en het RSM Career Center: Your Future Career. “De cursus wordt als onderdeel van het curriculum aangeboden aan RSM-studenten”, zegt Keir.

Het is belangrijk om vroeg te beginnen, vertelt Kiestra. “Een van de workshops die we in het eerste jaar geven is de LinkedIn-workshop. We moedigen studenten aan om direct te beginnen met het opzetten van hun profiel. Als je aan je netwerk blijft werken, heb je over een paar jaar een sterk netwerk. LinkedIn is een krachtig hulpmiddel: zo heb ik bijvoorbeeld deze baan aan LindedIn te danken.”

Keir vindt dat het de moeite waard is om studenten te ondersteunen bij de start van hun loopbaan. “Onlangs hadden we een gesprek met een student die solliciteerde op een stage. We hielpen haar bij het afstemmen van haar cv en sollicitatiebrief, en hebben een korte training sollicitatievaardigheden gegeven. We waren heel tevreden, want de resultaten waren direct merkbaar: ze belde ons met het goede nieuws dat ze is aangenomen voor de stage.”

Verkenning

“Veel mensen die bij Sendcloud werken, zijn jonge professionals die hun loopbaan hier zijn begonnen”, vertelt Catia Fernandes. Zij is ‘Talent Success Hero’ bij Sendcloud, een e-commerce-verzendplatform, en zij is daar verantwoordelijk voor talentmanagement, leren en ontwikkelen binnen het bedrijf.

Haar belangrijkste tip voor studenten die een stage zoeken is: vergeet niet dat het bij stages draait om verkenning. “We hebben het meegemaakt dat studenten hun stage op één afdeling begonnen, en later naar een heel andere afdeling gingen. We vertellen liever niet waar je heen moet gaan, maar geven je de vrijheid om te verkennen en experimenteren.”

Daar is Jevgenia Mishkins het mee eens. Zij is leidinggevende op de hr-afdeling van TomTom, een Nederlandse multinational die in 1991 in Amsterdam is opgericht. “We geven stagiairs geen saaie opdrachten, maar willen waarde toevoegen en studenten helpen vaardigheden te ontwikkelen die ze in hun toekomstige carrière kunnen gebruiken. Stages zijn bedoeld om je te verdiepen in een interessegebied. We zoeken vooral naar de juiste match, jouw persoonlijkheid, jouw enthousiasme en jouw drang om te leren en jezelf te ontwikkelen”, zegt Mishkins.

Banenmarkt internationale studenten (klein) – Illustratie Elzeline Kooy
Beeld door: Elzeline Kooy

De perfecte sollicitatie

Een perfect cv bestaat niet. “Het verschilt echt per bedrijf en per sector”, vertelt Kiestra. “Een geweldige sollicitatiebrief schrijven kan ook een hele klus zijn. Probeer te bedenken wat het de werkgever oplevert, dat zal je kansen echt vergroten.”

Wanneer het gaat om het bemachtigen van een functie bij een bedrijf als Sendcloud, is het volgens Fernandes erg belangrijk om proactief te blijven. “Wacht niet af tot er iets gebeurt. Waarom stuur je geen open sollicitatie? Of een bericht naar recruiters? Als ze potentieel zien, nemen ze contact met je op.” Naast een proactieve houding, hecht ze ook waarde aan eerlijkheid. “Je sollicitatie moet jouw waarden duidelijk laten zien. We willen niet dat je bluft. Het klopt wel dat we veel aandacht besteden aan de juiste culture fit, gedeelde overtuigingen, gedrag en waarden, en een oplossingsgerichte mindset.”

Uitmuntende prestaties of zelfs werkervaring zijn niet de belangrijkste onderdelen van je cv, legt Fernandes uit. Het gaat de recruiters meer om jouw bereidheid en nieuwsgierigheid. “Solliciteer ook als je niet aan alle eisen voldoet. Ga er gewoon voor. Je kunt proberen contact op te nemen met enkele medewerkers en aan hen informatie vragen over het bedrijf. Gebruik deze informatie vervolgens om een geweldige sollicitatiebrief te schrijven.”

Spreek je uit!

Eén ding waar internationale studenten zich soms zorgen over maken, is de taalbarrière. “Nederlands is niet verplicht bij TomTom. We staan open voor sollicitanten met verschillende achtergronden”, zegt Mishkins. “Je motivatie is veel belangrijker. Als tijdens je sollicitatiegesprek wordt gevraagd naar je motivatie en jouw antwoord is dat dit een verplichte eis is voor de universiteit, ga je waarschijnlijk niet door naar de volgende ronde. Onze verwachtingen liggen wat hoger.”

Nog een vraag waar je op voorbereid moet zijn is: wat weet je over het bedrijf? “We zien graag dat je goed voorbereid bent en op de hoogte bent van actuele ontwikkelingen”, vertelt Mishkins. “Veel kennis over het bedrijf is belangrijk, omdat je daarmee motivatie laat zien, en waarom je voor deze organisatie kiest. Heb je een bewuste keuze gemaakt, of heb je een willekeurig bedrijf uitgezocht?”

Tot slot noemt Mishkins een van de grootste angsten van studenten, niet alleen voor maar ook nadat de stage rond is: de angst om doortastend en proactief te zijn. “Spreek je uit! Wacht niet tot het allerlaatste moment. Processen en goedkeuringen kosten tijd, vooral in grotere organisaties. Dus als jij je loopbaan bij hetzelfde bedrijf wilt voortzetten, is het cruciaal dat je jouw interesse zo snel mogelijk kenbaar maakt.”

De belangrijkste tips in een notendop:

  1. Begin nu met het opbouwen van je netwerk!
  2. Solliciteer altijd – ook als je sollicitatie er niet perfect uitziet en je niet aan alle verplichte eisen voldoet.
  3. Wees proactief – neem contact op met alumni, recruiters, medewerkers van het bedrijf waar je interesse in hebt.
  4. Sta open voor het verkennen van jouw interesses door middel van stages.
  5. Doe je huiswerk – doe onderzoek naar het bedrijf: geschiedenis, nieuws, cultuur.
  6. Google jezelf om voorbereid te zijn op vragen.
  7. Wees jezelf.