Naar het strand in Brazilië

Portret3 – Laura Cosendey – Illustratie Alisa Mahaletska
Laura: “In december gaat iedereen naar huis, dan zal ik mijn grote vriendengroep weer bij elkaar zien, de feestdagen vieren met mijn familie en naar het strand gaan!” Beeld door: Alisa Mahaletska

Laura Cosendey, eerstejaars bachelor Liberal Arts and Sciences: “Ik vertrek de dag na mijn laatste examen naar Brazilië, ik heb er heel veel zin in om 4 graden in te ruilen voor 35 graden in Rio!

“Ik ben wel bang omdat Brazilië met de nieuwe omikronvariant zojuist de grenzen voor Zuid-Afrika heeft gesloten. Er wordt ook gepraat om de grenzen met Nederland dicht te gooien. Natuurlijk mag ik het land wel binnen omdat ik Braziliaanse ben, maar het is wel een bureaucratisch rompslomp om er te komen.

“Ik ben gewoon blij om iedereen weer te zien, ik was in oktober ook in Brazilië en het was goed om verschillende vrienden en familieleden te zien, maar veel van mijn vrienden studeren in het buitenland in andere delen van de wereld. In december gaat iedereen naar huis, dan zal ik mijn grote vriendengroep weer bij elkaar zien, de feestdagen vieren met mijn familie en naar het strand gaan!”

Terug naar Zuid-Afrika

Portret1 – Emma Kibel – Illustratie Alisa Mahaletska
Emma: “De kans bestaat dat ik Nederland niet meer in mag, maar ik probeer blindelings optimistisch te zijn.” Beeld door: Alisa Mahaletska

Emma Kibel (19), Dual Degree-Programma EUC en WdkA: “Ik kom uit Kaapstad in Zuid-Afrika. Mijn eerste plan voor de winterstop was om na mijn examens terug te gaan naar Zuid-Afrika, net voor Kerstmis. Nu, met de onzekerheid over vluchten en beperkingen, heb ik mijn ticket verplaatst naar deze vrijdag. Op die manier weet ik dat ik het land in kan.

“Er is een grafiek die laat zien welke landen in Afrika verboden zijn voor vluchten en de nieuwe variant is ook aangetroffen in Europese landen, het verband is volkomen zoek. Ja, Zuid-Afrika is het land waar deze variant voorkomt, maar er zijn ook tal van landen waar de variant niet voorkomt en die toch afgesloten worden. Het is allemaal zo arbitrair.

“Mijn prioriteit is om mijn familie en vrienden te zien met de kerst. Vooral omdat iedereen teruggaat naar zijn of haar familie, is de gedachte om hier alleen te blijven gewoon triest. De kans bestaat dat ik Nederland niet meer in mag, maar ik probeer blindelings optimistisch te zijn.”

Zorgen over Canadese Kerst

Portret2 – Olga Wodecka – Illustratie Alisa Mahaletska
Olga: “We zijn enthousiast, maar we maken ons wel zorgen omdat Canada de neiging heeft om erg strikt te zijn met zijn reisbeperkingen”. Beeld door: Alisa Mahaletska

Olga Wódecka, Polen, derdejaars Psychologie: “Ik ben in Nederland, mijn ouders wonen in Roemenië en mijn zus studeert in Canada. Ons plan op dit moment is om met de kerst naar Canada te gaan. We hadden tickets om in april 2020 op bezoek te gaan, maar toen konden we niet, dus hebben we besloten nu te gaan.

“We zijn enthousiast, maar we maken ons wel zorgen omdat Canada de neiging heeft om erg strikt te zijn met zijn reisbeperkingen. Misschien zeggen ze wel dat we in quarantaine moeten. We blijven daar maar drie weken, dus dat is niet logisch, of ze kunnen zeggen dat we niet mogen komen.

“Ik heb zin in ons grote diner op kerstavond. Bij ons is het traditie om minstens twaalf gerechten op tafel te zetten, dat brengt geluk. Mijn moeder overdrijft wel eens een beetje, en dan zet ze nog meer op tafel. In mijn familie is Kerstmis echt de tijd om samen te zijn, ik en mijn zus hoeven ons geen zorgen te maken over school, mijn ouders hoeven zich geen zorgen te maken over het werk en we kunnen met z’n vieren genieten van onze tijd samen.”