In de fietsenrekken voor het Polakgebouw staan maandag 21 fietsen met een groen label tussen de andere fietsen geparkeerd. Op het label staat de tekst: “Oh gosh! This bike looks abandoned”, naast een QR-code.

Opruimactie

De campusbeveiligers hebben in de week van 22 november alle achtergebleven fietsen en bromfietsen op de campus gelabeld. Daarvan staan er nog tientallen in de rekken. Hoeveel het er precies zijn is onduidelijk. Op de website van de universiteit is te lezen dat de zwerffietsen worden weggehaald om ‘onveilige situaties en overlast’ te voorkomen.

Op 27 december knippen medewerkers van een door de universiteit ingehuurd bedrijf alle sloten open. Vervolgens brengen ze de voertuigen naar een opslaglocatie op de campus. Tot eind januari kunnen eigenaren daar hun fiets ophalen. Op 1 februari doneert de universiteit de tweewielers die niet zijn opgehaald aan het Leger des Heils.

Bezwaar

Als de fiets na 26 december niet meer in de rekken staat dan kunnen eigenaren bezwaar maken bij de beveiliging. Beveiligers geven de fiets terug aan de eigenaar. Die moet met een aankoop- of registratiebewijs en identiteitsbewijs aantonen dat het zijn of haar eigendom is en een boete van 25 euro betalen.