De jury noemt het een goed uitgezocht, zeer informatief verhaal – in een reeks van vijf – dat direct bij publicatie tot veel media-aandacht en Kamervragen leidde. De auteurs, Annebelle de Bruijn en Tomas van Dijk, schetsen de dilemma’s waar wetenschappers zich voor gesteld zien als ze samenwerken met Chinese universiteiten die gelieerd zijn aan het Chinese leger, aldus de jury.

Onveilige cultuur

De tweede prijs gaat naar het Leidse Mare voor het artikel ‘Fraude, verdwenen evaluaties en een verziekt klimaat: hoe de beste statistiekgroep van Nederland uiteenviel’. Het toont volgens de jury goed aan ‘hoe een relatief klein probleem binnen een universiteit kan escaleren en een hele onderzoeksgroep om zeep kan helpen’.

Voor de inzending ‘Topper of loser: hoe een sterrencultus Amfi onveilig maakte’, krijgt de redactie van HvanA de derde prijs. Volgens de jury wordt daarin ‘helder en spannend uitgelegd hoe een onveilige cultuur kan groeien op een modeopleiding waarin ook veel concurrentie bestaat’.

Eervolle vermeldingen waren er voor de documentaire Gewoon Kwetsbaar van Hanzemag en voor ‘Zo verloor de Radboud Universiteit het predicaat katholiek‘, een reconstructie van Vox over de breuk tussen de universiteit en de Nederlandse bisschoppen.

Jaarlijkse prijs

De Kring van hoofdredacteuren van hogeronderwijsmedia reikt de award jaarlijks uit. De winnaars gaan naar huis met 250, 150 of 100 euro. Erasmus Magazine zat dit jaar niet bij de beste vijf nominaties. Twee jaar geleden won EM met een serie onderzoeksverhalen over oplichters op de woningmarkt.

tim-ficheroux-en-feba-sukmana-kring-award-2019-eerste-prijs-undercover-kameroplichters

Lees meer

EM wint juryprijs onderwijsjournalistiek

Met een undercoververhaal over kameroplichters won EM de hoofdprijs op het Kringcongres,…