Bij eerdere coronagolven werd vaak personeel van andere afdelingen naar de intensive care gehaald om bij te springen, vertelt Merve Rousian, zelf geneeskundestudent en medeverantwoordelijk voor de werving en selectie van de studenten. Nu is dat door de inzet van studenten (nog) niet nodig. Ook is er onder de verpleegkundigen op de IC sprake van een ziekteverzuim van ongeveer 10 procent.

Wassen en draaien

Eerder hielpen studenten ook al mee op de afdeling, maar dat was dan vooral ‘vakkenvullen’: het bijhouden van de voorraden van medicijnen en materiaal op de afdeling. Handelingen met de patiënten hoorden toen niet bij hun opdracht. Dat wordt nu helemaal anders. Ze gaan onder andere patiënten wassen, draaien en bloed afnemen.

Voordat de studenten de IC op mogen, krijgen ze een ‘bootcamp’ van drie dagen, waarin ze eerst anderhalve dag training krijgen met een pop. Daarna neemt een verpleegkundige ze een dag bij de hand op de afdeling. Daardoor weten ze wat ze moeten doen, maar ze staan een stuk minder voorbereid op de IC dan een echte IC-verpleegkundige. Toch leidt dat niet tot een onveilige situatie, verzekert Rousian. “De studenten zijn nooit eindverantwoordelijk voor een patiënt, er is altijd een verpleegkundige bij en al het werk wordt gecontroleerd.”

Zware tijd

merve ziekenhuis2 (EM)
Merve Rousian Beeld door: Eigen foto

Rousian steekt niet onder stoelen of banken dat de studenten een zware tijd tegemoet gaan op de IC. “Je komt in een team dat je niet kent, en je kan door de toestand van de patiënten behoorlijk met je neus op de feiten worden gedrukt.” Daarom selecteert ze de studenten op zelfredzaamheid, een open houding en flexibiliteit. “Je moet stevig in je schoenen staan.”

Ze doet het werk zelf ook, dit weekend heeft ze weer nachtdiensten. Ook zij vindt het nog steeds heel bijzonder om op de IC te werken. “Het is bizar dat je ineens gepromoveerd wordt van vakkenvuller naar het bed van de patiënt. Het is erg intensief. Je komt niet alleen coronapatiënten tegen, maar ook mensen met een neurologisch trauma of complicaties na een operatie. Tegelijk is het een supermooie kans dat je dit als student mag doen. Dat is in normale tijden echt niet de gang van zaken.”

Enthousiast

De nieuwe aanwas van studenten zorgt voor Rousian voor meer voordelen: het is goed voor de sfeer. “Die sfeer op de IC heeft z’n ups en downs. Je weet niet wat de toekomst gaat brengen, gaan we zo naar code zwart? Daardoor kan het heel spannend zijn. De nieuwe studenten daarentegen zijn heel enthousiast en willen graag hun steentje bijdragen.”

Inmiddels nam het Erasmus MC al zo’n honderd nieuwe studenten aan als zorgondersteuner op de IC, boven op de vijftig die er al werkten. Per shift zijn er twaalf studenten aan het werk op de Rotterdamse intensive care.

Lees één reactie