Verscherpte maatregelen

Vrijdagavond kondigde het kabinet een avondlockdown aan. Onderwijs bleef grotendeels buiten schot: voor de Erasmus Universiteit betekenen de nieuwe maatregelen vooral dat de universiteit met nog meer nadruk haar medewerkers adviseert om thuis te werken.

Voor de medewerkers van Erasmus Sport betekende de nieuwe maatregelen een weekend overwerken. De sluitingstijd zou met ingang van zondagochtend al vervroegd worden van 20.00 uur naar 17.00 uur.

Directeur Jon de Ruijter was samen met enkele andere medewerkers het hele weekend trainers en verenigingen aan het bellen: “Het was heel zuur om het te horen maar het is niet anders. Natuurlijk was het wel lastig om alle roosters rond te krijgen, maar het is gelukt. En het geeft ook wel een kick dat die puzzel is gelegd. Veel trainers moesten daarvoor andere werkzaamheden afzeggen.”

Mogelijk om 6.00 uur open

Sport nam een paar ingrijpende maatregelen. Zo zijn alle wedstrijden afgezegd en avondsessies zoals yoga en zumba halsoverkop naar het dagschema verplaatst. Alle sporten passen nu in een rooster tussen acht en vijf doordeweeks en in het weekend van half tien tot vijf.

De Ruijter licht toe: ”We gaan er maar vanuit dat studenten een flexibel rooster hebben en tussen de colleges door kunnen sporten. Zondag en maandag was er al wel een redelijke opkomst. Iets minder dan normaal, maar dat komt ook omdat studenten nog moeten wennen aan het nieuwe rooster, denken we.”

Om de studenten zoveel mogelijk tegemoet te komen overweegt De Ruijter om het sportcomplex vroeger te openen. De Ruijter weegt zijn woorden: “In Twente zijn ze al bezig met een programma in de vroege ochtend. Wij hebben dat al eens geprobeerd en toen sloeg het niet aan, dus nu hebben we een poll uitgezet. Afhankelijk van wat daaruit komt, gaan we misschien vanaf volgende week om zes uur open.”

Omzetverlies

Hoewel de sportactiviteiten doorgaan, houdt de spreekwoordelijke derde helft nagenoeg op te bestaan als het complex om vijf uur sluit. Voor De Ruijter betekent dat een flink omzetverlies: “Verenigingsleden dronken vaak na de wedstrijd of training een biertje of gingen nog wat eten.”

Dat ze dat gaan voelen bij Sport staat volgens de Ruijter buiten kijf. “Het scheelt minstens tachtig avondmalen op een dag. Tot de kerstvakantie houden we dat nog wel uit, maar daarna gaat het lastiger worden, zeker zonder compensatieregeling.”