Het kabinet ontwikkelt momenteel wetgeving waarbij de medezeggenschap op universiteiten niet mee mag praten over het invoeren van een coronapas in het hoger onderwijs. Dit is in tegenspraak met een eerder dit jaar in de Tweede Kamer aangenomen motie, die bepaalde dat studenten en medewerkers een veto krijgen op een coronatest als toegang tot de campus.
Ingrijpende beslissing
Volgens Van den Berg, die benadrukt op persoonlijke titel te spreken en niet namens de raad, ontwijkt het kabinet haar verantwoordelijkheid in deze kwestie. “De regering kan twee dingen doen. Of ze voeren landelijk beleid en verplichten alle universiteiten om 2G of 3G in te voeren. Dan moet de Tweede Kamer daarmee instemmen en daarmee is er dan sprake van democratische controle. Of ze laten het over aan de universiteiten.”
“Het kabinet wil de keuze overlaten aan de VSNU en de colleges van besturen. Dat zijn géén democratisch verkozen bestuurders, dus dan heb je bij zo’n ingrijpende beslissing de medezeggenschap nodig als democratische waarborg.”
Daarmee kiest het kabinet voor de enige optie waarbij de academische gemeenschap geen enkele inspraak heeft. “Dat noem ik watjesgedrag. Durf als overheid zelf deze beslissing te nemen en zadel de universiteiten niet op met een dergelijk besluit en een eventuele backlash hierover. Om de besmettingen terug te dringen hebben we landelijk beleid nodig.”
Extra beveiligers
Van den Berg vraagt zich ook hardop af hoe uitvoerbaar een coronacheck op de campus is. “Hoe ga je dat doen als universiteit? Moet je extra personeel inhuren voor de controles, of moeten docenten dat voor elk college bij honderden studenten doen? En wat doe je als iemand gewoon doorloopt? Moet je die dan tegenhouden? Heb je dan extra beveiligers nodig?” Hij vreest dat er ‘gigantische rijen’ kunnen ontstaan bij de controles. “Daarover is nog een lange discussie te voeren.”
Het wetsvoorstel waarin de inspraak op de inzet van de coronapas komt te vervallen, wordt volgende week voorgelegd aan de Tweede Kamer.
Ik vond het ook zeer vreemd te lezen dat onze nieuwe rector tegen 2G in het hoger onderwijs is. Namens wie spreekt ze eigenlijk?
Verder helemaal eens met de strekking van dit artikel, met als uitzondering dat alleen de regering, gecontroleerd door het parlement, verantwoordelijk zou mogen zijn voor een dergelijke ingrijpende maatregel. Maar de regering lijkt vooral met niets doen de nieuwe bestuurscultuur gestalte te willen geven.
In dat vacuüm mag ieder het hare/zijne ervan vinden en doen.
Als het niet zo ernstig was zou ik er hard om hebben kunnen lachen, maar het lachen is me inmiddels wel vergaan.
Hap-snap beleid heeft tot de huidige problemen geleid. Begin september moest alles weer open, waarschijnlijk druk van economische belangen. Het was veel verstandiger geweest om de samenleving geleidelijk te openen. Nu moet veel weer worden teruggedraaid. En dat door demissionair kabinet dat al met een gezagscrisis te maken heeft: ruziënde partijen over de formatie, toeslagenaffiare, functie elders Omzicht, stukken in de trein laten liggen. Een gevaarlijke cocktail en dodelijk voor het broodnodige gezag dat een regering moet uitstralen en dat niet doet!
“ontwijkt het kabinet haar verantwoordelijkheid”
Mag het “zijn verantwoordelijkheid” zijn? De verharing van het Nederlands dient met kracht bestreden te worden.
Reageren niet meer mogelijk.