Georgiadis’ onderzoeken tonen hoe de hersenen seksuele prikkels omzetten in lichamelijke effecten en omgekeerd. “Wij willen nadenken over hoe de interactie tussen brein en lichaam tijdens seks werkt. Ik geloof dat je daarmee veel kunt leren over seks zonder gelimiteerd te zijn door de vooroordelen die we daar nu over hebben. ”Eerst laat Georgiadis zien waarom de betrokkenheid van hersenen tijdens seks belangrijk is. “Er vindt een connectie plaats tussen de emotionele en fysiologische centra in de hersenen wanneer iemand wordt gestimuleerd. En die connectie brokkelt af wanneer de stimulatie stopt.”

Seks in een scanner

Maar hoe weet hij dit? Daar waren bijzondere experimenten voor nodig. Het publiek, vooral bestaande uit geneeskundestudenten, luistert vol bewondering wanneer Georgiadis vertelt hoe hij dit heeft onderzocht. “We hebben mannen in de scanner gelegd met een apparaatje om de penis. Hun partners stimuleerden de penis met de hand in de scanner en moesten weer stoppen als wij daarom vroegen. Wij scanden ondertussen de hersenen om te zien waar de doorbloeding toenam of afnam. Uiteindelijk mochten ze ook klaarkomen”, legt de neurowetenschapper uit.

Extreem gevoelig

Bij een volgend onderzoek ontdekte Georgiadis dat seksuele opwinding ook zonder fysieke stimulatie gemeten kan worden in de adem van mensen. “Dat liet ons zien dat lichaam en geest één zijn. Seks vindt niet plaats op één plek, maar het hele lichaam doet mee.”
Volgens Georgiadis laten onderzoeken zien dat onze hersenen reageren op seksuele prikkelingen, zelfs als wij ons daar niet bewust van zijn. “We zijn extreem gevoelig voor seksuele prikkelingen, zeker als ze fysiek zijn. Die gevoeligheid kun je moduleren door meer of minder dopamine in het brein beschikbaar te stellen. Seks maakt dus gebruik van het beloningssysteem van onze hersenen.” Bij sommige dieren lijkt voortplanting, en niet genot, het doel van seks te zijn. “Katten worden op specifieke momenten gedreven tot seks door feromonen, maar het vrouwtje ovuleert pas nadat het mannetje enkele keren in haar is klaargekomen”, vertelt Georgiadis.

Voortplanting is een bijwerking van seks

“Maar bij veel andere dieren en ook bij mensen is het verband tussen seks en voortplanting anders. De ervaring van seks en de context waarin dat gebeurt is belangrijk voor de ontwikkeling van seksueel gedrag. “Veel van onze seksuele handelingen en voorkeuren zijn niet gericht op voortplanting en kunnen zelfs een grotere rol spelen dan de drang tot voortplanten. Dus voortplanting is een bijwerking van seks.”
Het is volgens Georgiadis onverstandig om naar seks te kijken vanuit een perspectief van voortplanting. “Het uiteindelijk effect van seks kan natuurlijk wel voortplanting zijn. Maar als je de signalen in je brein ontkoppelt van voortplanting, kun je ontdekken dat je meerdere seksuele voorkeuren hebt dan alleen de daad die leidt tot voortplanting.”

Broodje kaas

Seks kun je volgens Georgiadis beter bekijken als gedrag dat wordt gestuurd door genot. En dan is het vergelijkbaar met lekker eten, zoals hij uitlegt aan de hand van de broodjes die bij de lunchlezing gratis worden uitgedeeld. “Je ziet een broodje kaas en als je er geen zin in hebt, neem je het niet. Als je er wel zin in hebt, dan hap je erin. En op een bepaald moment heb je er ook genoeg van. Was het broodje kaas niet zo lekker? Dan doe je de volgende keer misschien een ander broodje.” We kunnen dus onze voorkeuren aanpassen en leren van elke ervaring. Bovendien kun je onderscheid maken tussen het verlangen naar seks en de ervaring van seks. “Net zoals het in de rij staan voor een broodje anders is dan het eten van een broodje.”