Maandagochtend spreekt een medewerker van de universiteit binnen drie uur zeventig mensen aan bij het Tinbergengebouw. Hij gebaart een student te stoppen: “Mensen zijn het nog niet helemaal gewend.” Er struikelt een student met blond haar en een pet op zonder mondkapje naar binnen bij restaurant De Etude. “Sorry, ik had haast”, verklaart ze.

Sinds zaterdag zijn mondkapjes weer verplicht op campus Woudestein, net zoals overal in het hoger onderwijs. Als je je verplaatst in een gebouw moet je een mondkapje dragen. Studenten en medewerkers hebben daar een mail over ontvangen en op de campus hangt bij elke ingang een sticker waar een mannetje met een mondkapje opstaat.

Wie geen mondkapje draagt riskeert officieel een boete van 95 euro. Of die boete echt gegeven wordt op de campus is vooralsnog niet duidelijk. De Erasmus Universiteit is zelf niet bevoegd om een boete op te leggen. Wel kan de universiteit studenten schorsen. Dit is volgens een medewerker die mensen aanspreekt nog niet gebeurt.

Benjamin Bosch
Benjamin Bosch Beeld door: Peer van Tetterode

Niets nieuws

De meeste studenten op de campus vinden de maatregel goed. De 28-jarige psychologiestudent Celia, die niet met haar achternaam genoemd wil worden, vindt het begrijpelijk dat mondkapjes op de campus worden gedragen. “Ik loop stage bij een huisartsenpraktijk. Daar zie ik dagelijks mensen voorbijkomen met klachten. Dan denk ik: Als we de besmettingen kunnen terugdringen door een mondkapje te dragen dan is dat echt een kleine moeite.”

In dezelfde gang in het Tinbergengebouw staat een blonde jongen die snel zijn mondkapje opdoet. Economiestudent Benjamin Bosch (24) knikt. “Ik heb weleens gelezen dat de hoeveelheid besmettingen erdoor echt wordt teruggedrongen. Volgens mij werkt het wel. We zijn het nu toch allemaal gewend.” Psychologiestudent Barend van Brakel (24) vindt dat ook en voegt daaraan toe: “Het is ook een stukje bewustwording. Als iedereen weer met die maskers op loopt dan is het ook duidelijk dat we nog lang niet uit de pandemie zijn en dat we ons best nog moeten doen.”

Heel normaal

Voor International Management-student Kana Nahiko (23) is het ‘niets nieuws’ om overal een mondkapje te dragen. “Ik was een beetje verbaasd dat we het hier alleen maar binnen hoeven te dragen en in het OV. In Japan, waar ik vandaan kom, moet je al heel lang overal een mondkapje dragen.” Haar medestudent Alessio Parmentelle (22) knikt: “Ik vind het niet per se leuk maar het is wel echt een kleine moeite.”

Dat herkent marketingstudent Petya Germanova (22). “Ik kom uit Bulgarije, daar is het heel normaal om nergens heen te gaan zonder mondkapje. Ik vind het helemaal niet gek dat dat nu op de universiteit moet.”

Alessio Parmentelle en Kana Nahiko
Alessio Parmentelle en Kana Nahiko Beeld door: Peer van Tetterode

Verwarring

Alhoewel de studenten dus achter de maatregelen staan, vinden ze het soms nog verwarrend dat je binnen opeens een mondkapje moet dragen.

Sommigen zijn nog steeds niet erg gewend aan de nieuwe regel. Economiestudent Affan (21), die niet met achternaam genoemd wil worden, loopt in het Theilgebouw zonder mondkapje. “Voor mij zijn de regels niet helemaal duidelijk. Ik zie hier ook mensen zonder mondkapje lopen, dus dan denk ik al snel dat het ook wel kan.”

Ook Business Administration-student Alejandro Aranje (19) is er nog niet aan gewend. Hij loopt langs het koffiebarretje in hetzelfde gebouw. Hij wil wel graag een mondkapje dragen maar zegt dat het makkelijker lijkt dan het is. “Ik vergeet het steeds.”

Niet het probleem

Jules Pattojlio (18, International Business Administration) vindt dat corona moet worden bestreden, maar is sceptisch over het mondkapjesbeleid. “We moeten onze verantwoordelijkheid nemen, maar dat mensen geen mondkapjes dragen is niet het werkelijke probleem. Dat is eerder het feit dat er nog steeds zoveel grote evenementen zijn en mensen zich niet laten testen.”

Bezwaren zijn ook van ander aard. Als het aan econometriestudent Sebastian Humaloe (19) ligt dan doet hij zijn roze mondkapje het liefst zo snel mogelijk af. “Hij knelt. Echt heel irritant.”