Bron: youtu.be

Er zijn nog steeds veel studenten die moeite hebben om een woning te vinden in Rotterdam. En zelfs diegenen die woonruimte hebben gevonden, moesten vaak maandenlang zoeken. Economiestudent Rafael Sousa vertelt dat het hem drie tot vier maanden kostte voordat hij zijn huidige huis vond. Filosofiestudent Thomas Kloos en zijn vriend moesten de hoop opgeven, omdat ze geen geschikte plek konden vinden. “Ik denk dat ik wel een halve week heb gezocht naar opties en toen heb ik het gewoon zo’n beetje opgegeven. Omdat het erg demoraliserend is, de huizenmarkt.”

Lastige eisen  

Student Communicatie en Media Corina Puscas heeft ervaren hoe stressvol het kan zijn als je op zoek bent naar woonruimte. Ze stuurde veertig tot vijftig berichten naar verhuurders en makelaars, die vervolgens botweg genegeerd of afgewezen werden. Bepaalde eisen maakten het voor sommige studenten moeilijk om geschikte woonruimte te vinden. Olivia Alba Praska, studente economie, vertelt hoe ze door een huisbaas werd afgewezen omdat ze minderjarig was, waardoor ze minder kans had om een kamer te vinden. “Er was bijvoorbeeld een leeftijdsgrens. Als de huisgenoten 20 of 21 jaar zijn, willen ze alleen mensen van boven de 20.”

Als internationale student verwacht Vivana Amrolia dat de universiteit meer hulp biedt aan eerstejaars internationale studenten bij het vinden van huisvesting, aangezien velen van hen nog niet bekend zijn met de woningmarkt in Nederland. “Omdat ik een internationale student ben, weet ik niet of huizen op de vrije sector legitiem zijn of oplichterij.”